Pretnja urodila plodom u Hrvatskoj, hoće li i u Srbiji

Objavljeno: 04.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

U prva dva dana primene Uredbe Vlade Hrvatske koja blokira isplatu zarada ukoliko preduzeća ne plate poreze i doprinose, broj kompanija koje su kršile zakon smanjio se za 13.000, rekao je ministar finansija Hrvatske Slavko Linić.

Prema njegovim rečima, na popisu preduzeća koja ne isplaćuju doprinose redovno bilo je 45 hiljada kompanija, dok je u sredu na popisu bilo 13 hiljada preduzeća manje, odnosno  32 hiljade. Pretnja blokadom svih računa u slučaju neplaćanja doprinosa očigledno je naterala preduzetnike da ispune svoju obavezu prema državi. 

 - Na popisu koji smo sačinili pre tri dana bilo je 45 hiljada kompanija koje treba kontrolisati da li isplaćuju redovno doprinose, a u sredu smo predali popis od 32 hiljade kompanija. A, znate li zašto? Jer je njih 13 hiljada rešilo problem neplaćenih doprinosa - kazao je Linić. 

 Na osnovu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje je usvojila Skupština banke u Srbiji će od 1. jula biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njihovi zaposleni neće dobiti plate. 
 

Sam propis naišao je na ozbiljna protivljenja bankarskog sektora, a glavni argument je bio da banke ne treba da obavljaju posao Poreske uprave, kao i da softver koji Poreska uprava treba da obezbedi bankama nije spreman.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana