Posao misaona imenica za mlade u Srbiji

Objavljeno: 11.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

O podmlađivanju radne snage u Srbiji teško da se može govoriti jer je broj novozaposlenih čak pet puta manji od onih koji su na korak od penzije. Prema poslednjim podacima iz Ankete o radnoj snazi u našoj zemlji samo 49.570 građana radi nepunih godinu dana, dok je čak 252.358 onih koji platu primaju duže od 36 godina.

- Prema poslednjem istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, 123.926 zaposlenih ima staž između 36 i 40 godina, a još 128.432 radi duže od 40 godina

Nesrazmera između starih i novih radnika primetna je u svim delovima zemlje, ali je najmanje izražena u Vojvodini i Beogradu. U Šumadiji je, međutim, čak osam puta više starijih radnika u odnosu na mlađe, a na jugu na svakih sedam vremešnih dolazi jedan novozaposleni.

U sindikatima, pak, kažu da uprkos tome što na domaćem tržištu rada vlada nezavidan odnos između starih i mladih, ne znači da bi vremešnije radnike trebalo diskriminisati i terati u penziju. Naprotiv.

- Onemogućavanje rada po bilo kom osnovu je diskriminacija i toga se moramo kloniti. Potpuno je nezakonito da se radnik tera u penziju po samo jednom osnovu - smatra Milorad Mijatović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ipak, i on zapaža da imamo premalo mladih radnika, ali za to krivi lošu privrednu politiku i obrazovni sistem. A kako primećuje Mijatović, najviše "mladosti" nedostaje u proizvodnom sektoru:

- Nama je očigledno važnije da obrazujemo što više menadžera, kao da smo razvijena zemlja kojoj je potreban upravljački kadar, umesto da pravimo proizvodna zanimanja i tako konačno stanemo na svoje noge.

To je, možda, i jedan od razloga što, u ovom trenutku, posao na birou čeka čak 213.639 mlađih od 29 godina. Prema prognozama iz Nacionalne službe zapošljavanja, do radnog mesta bi mogli doći za godinu i osam meseci. S druge strane, tranzicija je kaznila i starije radnike, pa je na biro oterala i 280.421 starijih od 45 godina. Oni se, po svemu sudeći, poslu mogu nadati tek za 52 meseca. 

Izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju, usvojenim u maju prošle godine, poslodavcima su omogućene olakšice pri zapošljavanju novog kadra. Ukoliko angažuju radnike mlađe od 30 ili starije od 45 godina, oslobođeni su plaćanja poreza i doprinosa. Iako je planirano da se za godinu dana uposli i do 20.000 radnika, ovaj je plan tek delimično ostvaren jer do novog radnog mesta nije došlo ni 50 odsto planiranog broja.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana