Država upravlja gubitašima, tek poneka firma u plusu

Objavljeno: 15.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Sve tri kompanije čije su akcije građani Srbije besplatno dobili ili će ih uskoro dobiti - NIS, beogradski Aerodrom i Telekom - lane su poslovale pozitivno, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Ta institucija je ovih dana na svojoj Internet stranici objavila finansijske izveštaje najvećih preduzeća u Srbiji koji pokazuju da tek pokoja kompanija u kojoj država ima vlasništvo posluje pozitivno, dok ostale i dalje prave gubitke. 
 
Naftna industrija Srbije je tako i lane bila domaća kompanija sa ubedljivo najboljim pokazateljima, kako kada je u pitanju prihod, tako i kada se govori o dobiti, odnosno čistoj zaradi preduzeća. NIS je u 2011. godini imao prihode od 192 milijarde dinara, što je za 22 milijarde više nego preklane. Neto dobitak naftne kompanije koja je u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma”, dok ostatak „drže” država i mali akcionari, porastao je, pak, u odnosu na 2010. godinu više nego dva i po puta i u 2011. je iznosio preko 40 milijardi dinara.

Prilično dobre rezultate ostvario je i Telekom, državna kompanija koja pruža usluge mobilne i fiksne telefonije: prihodovali su 87 milijardi, tek nešto više nego u 2010, ali im je čista zarada povećana sa blizu 16 na preko 22 milijarde dinara u prošloj godini. Aerodrom „Nikola Tesla”, takođe u državnom vlasništvu, ostvario isto dobre ali, razumljivo, ipak skromnije poslovne rezultate: prihod im je bio skoro šest milijardi dinara, dok su profitirali 1,6 milijardu, što je za oko 350 miliona dinara lošije nego u 2010. godini.

Nasuprot njima, neki drugi giganti u državnom vlasništvu pravili su gubitke. Elektroprivreda Srbije je tako napravila čist gubitak od 4,8 milijardi dinara, u odnosu na preklanjski profit od 1,8 milijardu. Prihod EPS-a iznosio je u 2011. godini 126 milijardi dinara. S druge strane, Elektrovojvodina je i prošle, kao i pretprošle godine, ostvarila dobit, sada doduše više nego duplo nižu nego u 2010. Ovo preduzeće je u 2011. godini prihodovalo 48 milijardi dinara i zaradilo 527 miliona dinara, dok je u 2010. zarada bila 1,2 milijardu dinara.

Dva državna preduzeća - koja su isprva bila pominjana za podelu besplatnih akcija - „Galenika” i „Jat ervejz” - lane su imala debeo minus. Uz prihod od 4,7 milijardi dinara, zemunska fabrika lekova uspela je lane da proizvede 12 milijardi dinara gubitka, dok je nacionalni avio prevoznik napravio minus od tri milijarde dinara.

Još jedno državno preduzeće sa sedištem u Novom Sadu bilo je lane u plusu. „Srbijagas” je prihodovao 74 milijarde dinara i ostvario profit od 1,25 milijarde, što je za blizu 400 miliona dinara više nego lane.

Među najveće državne gubitaše svakako se ubraja i pančevačka „Petrohemija”, preduzeće koje se već godinama nalazi u takozvanom procesu restrukturiranja, odnosno državnog upravljanja usled toga što niko neće da ga privatizuje. Uz prihod od 36 milijardi dinara ova hemijska industrija uspela je da napravi gubitak od čak 11 milijardi, što je skoro duplo veći minus nego u 2010. godini.

Kako su vozovi pobegli u plus

Nakon što su godinama unazad beležile gubitke koji se mere desetinama milijardi dinara (u 2010. godini 17,4 milijarde), Železnice Srbije su lane prikazale dobit od 12,7 milijardi dinara, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre. Ipak, kako u mediji prethodnih dana izveštavali, ovde se izgleda radi o „malom” računovodstvenom triku: Železnice su otpisane dugove po osnovu kredita (koje će inače odlukom Vlade platiti budžet, odnosno građani Srbije) proknjižile kao prihod preduzeća, čime su ne samo ispeglale pozamašan minus nego i postale „profitabilno” preduzeće.Tekst ili adresa internet strane koju preslovljavate 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana