Propast evra imao bi efekte rata

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-Portal

Opcija izlaska Grčke iz evrozone sve je manje dramatična, iako će to biti jako teško za Grke, a i priličan udarac za evrozonu.

Ugledni španski makroekonomista Visente Havier Fernandez Rodrigez kaže da se boji "elementa zaraze i snaga disolucije i razaranja evra koji mogu da nastanu".

- Izlazak Grčke iz evrozone ne smanjuje mogućnost kraha eura. Naprotiv, povećava ga - upozorava on.

Fernandez Rodrigez navodi da je "evro rođen sa određenim iskonskim grehom, a to je određeni manjak finansijske arhitekture. Nedostaje jedinstvena evropska fiskalna politika i budžet koji će biti solidaran sa siromašnijim zemljama, ili onima kojima ide loše, ili onima koje pogađaju prirodne katastrofe".

- Da se razumemo, propast evra može imati efekt kakav imaju ratovi, mislim pritom na siromaštvo i na ogromne finansijske štete. Osim toga, nastali bi mnogi konflikti. Jer kada stvari idu loše, zemlje se međusobno svađaju - kaže on. 

Dodaje i da je problem u tome što smo još u procesu prihvatanja Evropske unije kao centralizovane institucije jer postoji deo javnog mnijenja koji to teže prihvata.

On navodi i da je ipak optimista i dodaje da će uspeh evra zavisiti od jasnog budžeta i ozbiljne fiskalne politike, kao i da "bez radikalnog odustajanja od monetarnog suvereniteta nema jake i uspešne EU".

Fernandez Rodrigez kritikuje i nemačku politiku stroge štednje i navodi da je to začarani krug koji ne vodi nikuda.

- Mislim da Nemačka mora da prihvati veći indeks inflacije i poveća trošenje - kaže on i dodaje da bi Evropa "da je prema nemačkom modelu, čitav život rasla na samo jedan posto godišnje.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana