Španija: Možemo sami da saniramo banke

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

 Španija je danas poručila da joj nije potrebna nikakva spoljna pomoć u sanaciji banaka koje je pogodilo pucanje balona na tržištu nekretnina.

- Nije potrebna nikakva pomoć spolja - rekao je ministar ekonomije Luis de Guindos novinarima na jednom forumu u Madridu.

Pre samo 10 dana vlada je uputila banke da stave na stranu dodatnih 30 milijardi evra za pokrivanje mogućih gubitaka po nenaplativim zajmovima vezanim za sektor nekretnina.

Taj se iznos nadovezuje na 53,8 milijardi evra rezervacija koje je vlada propisala u sklopu reformi pokrenutih u februaru.

Madrid će tokom dana objaviti i ime dve nezavisne revizorske kompanije kojima će poveriti posao procene ukupne izloženosti banaka urušenom sektoru nekretnina.

Provera otpornosti banaka na nepovoljne uslove poslovanja trajaće oko mesec dana dok će izrada druge, detaljnije studije trajati nešto duže.

- Prilično sam siguran da procene neće ukazati na potrebe za dodatnim rezervacijama- utvrdio je ministar.

Napomenuo je da će za potpunu sanaciju delimično nacionalizovane, četvrte po veličini španske banke verovatno biti potrebno dodatnih sedam do 7,5 milijardi evra, što bi značilo da bi banka povrh već ubrizganih 4,465 milijardi iz državne blagajne trebala namaknuti još tri milijarde evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana