Javni dug Srbije prešao zakonsku granicu i nastaviće da raste

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Srbiji preti kriza javnog duga koji je krajem 2011. premašio zakonsku granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorio je danas Fiskalni savet Srbije. Trenutno je javni dug 50 odsto BDP i nastaviće da raste.

Glavni pokretač rasta javnog duga je fiskalni deficit koji će, kako je istaknuto, u 2012. godini biti znatno veći od planiranih 152 milijarde dinara, jer je već u prvom kvartalu granicu premešio za oko 30 milijardi dinara.

Procena Fiskalnog saveta je da će, ako se ništa ne preduzme, do kraja godine fiskalni deficit biti veći od dovoljenog za oko 50 do 60 milijardi dinara, tako da bi na kraju 2012. iznosio 200 milijardi dinara. 

Vlada bi trebalo da zamrzne rast plata i penzija i to u ovoj i u idućoj godini. Takođe potrebno je da sprovede poresku reformu, koja bi podrazumeala smanjenje poreskog opterećenja rada sa 65 dinara za isplaćenih 100, na optrećenje od 54 dinara i to od januara 2013.

- Postoje dve opcije, povećanje PDV na 22 odsto u julu ili povećanje PDV na 20 odsto I smanjenje penzija I plata za pet-šest odsto. Politički treba videti šta je moguće - istakao je Pavle Petrović predsednik.

Budžetski deficit bi u tom slučaju umesto 4,25 iznosio 6,2 odsto BDP-a, a javni dug na kraju godine 55 odsto BDP-a. 

Nepovoljna okolnost je to što će umesto planiranog rasta BDP-a u Srbiji od 1,5 odsto u 2012. najverovatnije doći do stagnacije, a u slučaju produbljivanja krize u Evropskoj uniji i do pada BDP-a, ukazao je Fiskalni savet. 

Nova vlada će morati da sprovede oštre mere za smanjenje deficita u 2012. kao i u 2013. godini, predložio je Fiskalni savet. 

Ocena tog nezavisnog tela je da je za kratkročnu održivost javnih finansija i izbegavanje krize javnog duga neophodno da se sadašnji fiskalni deficit u 2013. godini smanji sa 6,2 na tri odsto BDP-a, odnosno za oko milijardu evra. 

Osim zamrzavanja plata i penzija, kao i poreska reforma, kako je rekao Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, potrebno je i dodatno rezanje rashoda. To podrazumeva održivi model fiskalne decentralizacije. Zatim smanjivanje subvencija koje su izdašne i neselektivne, kao i preostale uštede ukidanje, spajanje, uključivanje u budžet državne agencije i vanbudžetskih fondova. Potrebna je i ušteda na javnim nabavkama i bolja naplata poreza. 

Nikola Altiparmakov, član Saveta, ukazao je na neophodnu reformu penzionog sistema, koja bi podrazumevala između ostalog i povećanje starosni dobi za odlazak žena u penziju. 

- Neodrživa je velika razlika između starosne dobi za muškarce (65 godina) i žene (60 godina. Potrebna je i uravnoteženje zarada u javnom i privatnom sektoru - kaže Altiparmakov.

Vladimir Vučković, član Saveta, upozorio je da u Srbiji nakon decenije tranzicije postoje i dalje 1.300 preduzeća pod državnom kotnrolom , koje primaju direktne i direktne subvencije. 

- U periodu od dve godine neophodno je sprovesti njihovu privatizaciju ili stečaj - rekao je Vučković.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana