Bankari pristali da kontrolišu plate

Objavljeno: 14.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Poslovne banke će od jula morati da počnu kontrolu naplate poreza i doprinosa za plate zaposlenih. Na sreću onih koji rade i primaju plate čak i da poslodavac ne uplati sve obaveze koje bi po zakonu morao, radnicima će bankari moći da isplate novac ili će klijenti moći njime da raspolažu putem kartica, čekova ili naloga.

Detalje o budućoj primeni člana 30 A Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biće poznatiji kada Ministarstvo finanasija objavi instrukcije. To se očekuje ovih dana, a sledeći korak biće sastanak na kojem će poreznici jasno predočiti bankarima i privrednicima buduće obaveze. Taj skup održaće se naredne sedmice.

Kada je pre pola godine najvaljeno da će poslovne banke morati da kontrolišu uplatu poreza i doprinosa na plate, nadležni iz Poreske uprave Srbije objasnili su da će zaposleni kojima gazda nije uplatio sve što je bio obavezan uz zaradu – ostati bez plate. Naime, tada je objašnjeno da će banke pre isplate morati da provere da li su sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa ispunjene.

Ako ustanove da nisu, neće smeti da radniku stave krnje uplaćeni novac na raspolaganje. Budući propis je već pri prvom pominjanju izazvao buru protesta. Poslodavci su se žalili na to da usred finansijske krize ne mogu ođednom da isplate i plate i namete i obaveze koje idu uz njih, računovodstvene agencije da će sve to i njima zakomplikovati život jer preduzeća imaju račune u više banaka, što će kontrolu učiniti izuzetno komplikovanom i za njih i za klijente.

Radnici kojima poslodavci ne isplaćuju celu platu s doprinosima uplašili su se da neće dobiti platu. Procene govore da bi tada bez dinara ostalo oko pola miliona zaposlenih, jer trećini gazde ne uplaćuju poreze i doprinose. Najdecidiraniji su bili u Udruženju banaka. Nigde u svetu banke nisu zadužene za ovakav vid kontrole pa ni u Srbiji to neće raditi. Prikupljanje poreza je najdržavniji posao i to treba da rade poreznici.

Od prve ideje do primene, koja treba da počne za petnaestak dana, izgleda da će svi malo popustiti. U Poreskoj upravi Srbije postali su svesni da se ovakav sistem sveobuhvatne kontrole ne može izgraditi od danas do sutra. Oni sada rade na sistemu koji treba da zaživi od naredne godine. Osim banaka i poreznika, u njega će se uključiti i Uprava za trezor te Centralni registar obaveznog socijalnig osiguranja.

Poreznici će kontrolisati naplatu poreza i obaveznih doprinosa, bankari će kroz objedinjenu kontrolu moći da prate podatke poreznika. Od tako koncipiranog sistema kontrole očekuje se da pojednostavi naplatu i poveća naplativost pomenutih državnih prihoda. Poslodavci će imati jedan račun za plaćanje poreza i doprinosa, poreznici će taj novac knjižiti preko naloga u koji će poslovna banka imati uvid.

Ceo sistem uplate moći će da se obavi elektronskim putem, odnosno kada obveznik dođe u banku da uplati poreze i doprinose ili pošalje e-nalog, bankari će na osnovu podataka koje su dobili od poreznika moći da provere da li je suma odgovarajuća zakonskoj obavezi.

Iz cele priče kao dobit za zaposlene moglo bi izaći više sigurnosti. Smanjiće se broj radnika kojima poslodavci ne uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje. Nažalost, danas mnogi tek kada se razbole ili počnu da prikupljaju dokumentaciju za odlazak u penziju saznaju da njihovi poslodavci nisu ispunili obaveze. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana