UPS: Poreznici, ne zatvarajte firme

Objavljeno: 22.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Unija poslodavaca Srbije (UPS) traži od Poreske uprave da hitno obustavi zatvaranje firmi jer je to "kontraproduktivno" i podstiče širenje sive ekonomije.

- Zatvaranje objekata dovodi do smanjenja prometa, neisplaćivanja zarada zaposlenima, a dalje do otpuštanja zaposlenih i, u krajnjem slučaju, do prelaska u sivu zonu. Time su na gubitku i zaposleni i poslodavci koji legalno posluju i sama država koja gubi stabilne prihode - navodi se u saopstenju UPS.

Ističe se da privremeno zatvaranje kažnjenim firmama pravi gubitke daleko veće od novčanih kazni predviđenih zakonom i tako, kako se napominje, dovodi do pada budžetskih prihoda većih od prihoda koji je država dobila od kazni.

- Smatramo da je reč o kršenju prava na rad i slobodu preduzetništva, i da ovaj vid kazni mora biti rezervisan samo za slučajeve gde dalji rad predstavlja opasnost za zdravlje i bezbednost zaposlenih i građana - navodi UPS.

Izricanje kazni u drugim slučajevima je, dodaje se, naročito štetno u kriznim godinama tokom kojih jedan mesec lošeg poslovanja može biti ključan između opstanka i gašenja firme i radnih mesta.

Prema UPS, uloga Poreske inspekcije treba da bude "obezbeđivanje naplate poreza, a ne prosto punjenje rupe u budžetu kroz kažnjavanje i zatvaranje privrednih subjekata, što joj je, kako se čini, postao glavni cilj i razlog postojanja".



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana