I Kipar tražio pomoć, evro se trese

Objavljeno: 26.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Kipar je postao peta zemlja evrozone koja je zatražila finansijsku pomoć EU. Neslavnu petorku čine još Grčka, Irska, Španija i Portugal. Novi udar na evro.

Vlada u Nikoziji kaže da će tražiti pomoć za pokrivanje budžetskog deficita, kao i za spašavanje svog bankarskog sektora koji je teško pogođen grčkom krizom.

Kipru je potrebno najmanje 1,8 milijardi evra, oko 10 posto domaćeg bruto proizvoda, do 30. juna kako bi uspeo da zadovolji evropska finansijska pravila u vezi sa dokapitalizacijom Kiparske Narodne banke. Stručnjaci smatraju da će Kipru trebati veća finansijska pomoć.

Ministar finansija Vasos Šarlaj rekao je Rojtersu da će "pun iznos finansijske pomoći biti utvrđen tokom nedelje, ali da će Kipar sigurno tražiti onoliko novca koliko je potrebno da se pokriju fiskalni zahtevi i dokapitalizacija".

Kipar se tako pridružio Grčkoj, Irskoj, Španiji i Portugaliji, koje su već tražile i delimično dobile primile pomoć evropskih partnera kako bi se spasile od bankrota.

Kipar 1. jula preuzima polugodišnje predsedavanje EU.

Kipar - ostrvo u Sredozemlju sa svega milion stanovnika ima neproporcionalno veliki finansijski sektor, koji je u velikoj meri izložen Grčkoj – susedu koji je deset puta veći, i s kojim deli jezik, kulturu i bliske političke veze.

Kiparski krah klasičan je primer "širenja zaraze", od koje strahuju evropski lideri jer bi mogao biti loš znak da se nešto slično sprema i u većim ekonomijama - Italiji i Španiji - čiji će slom biti teško sanirati

Kiparske banke izgubile su ogromne količine novca prilikom otpisa grčkog duga, jer su posedovale velike količine nenaplativih grčkih obveznica.

Pritom su ogromne gubitke banke pretrpele i u nenaplativim kreditima svom poslovnom sektoru, koji je zavisio od Grčke kao glavnom trgovačkom partneru.

Bonitetna agencija Fič procenila je kako će Kipru trebati 4 milijarde evra da sanira svoje banke, a to je ekvivalent četvrtini kiparskog BDP-a.

Vlada u Nikoziji navodi i da će osim od Brisela, pomoć tražiti i od Rusije i Kine sa kojima će nastaviti pregovore o mogućoj novoj pozajmici. Kipar je već od Rusije pozajmio 2,5 milijarde evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana