Indikativni kurs Evra na dan 17.05.21. :: 117.5701 rsd

Agrobanka na luksuzne vile bacila 10 mil. evra

Objavljeno: 03.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Gubicima Agrobanke doprinelo je i finansiranje kompleksa kuća u Višnjičkoj banji koje je gradila firma Spasoja Tuševljeka - Konseko. Procene su da je na tom poslu Agrobanka ukupno izgubila oko 10 miliona evra.

Tuševljak je, inače, do kredita za taj projekat došao zahvaljujući prijateljstvu s prvim čovekom Agrobanke Dušanom Antonićem, saznaje Blic.

Za projekat izgradnje kompleksa od 21 luksuzne kuće u Višnjičkoj banji, veličine 250 do 300 kvadratnih metara, Tuševljak je od Agrobanke dobio kredit u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

- Antonić je za te kuće nekoliko puta odobravao kredit Tuševljaku jer je ovom uvek nešto nedostajalo da bi završio projekat - kaže izvor blizak rukovodstvu Agrobanke.

Budući da Tuševljak nije mogao da proda kuće u koje je ulagao, a samim tim ni da vraća kredit, stambeni kompleks je pripao Agrobanci. Sagovornik Blica objašnjava da za to vreme Tuševljak nije plaćao ni kamatu na kredit, pa je iznos neplaćenog duga od 8,5 miliona evra povećan i za sumu nenaplaćenih kamata, što je potraživanja Agrobanke od tog posla uvećalo na oko 15 miliona evra.

Zato su, kako tvrdi, Antonić i Tuševljak našli procenitelja koji bi frizirao izveštaj i prikazao veću vrednost kuća od realne tržišne.

- Da bi “izvukao” novac, Antonić je s Tuševljakom morao da napravi novi ugovor o izvršenju obaveza, ali na ogromnu štetu Agrobanke. Tu je trebalo proceniti kuće na veću vrednost od tržišne, kako bi se pokrpio narasli dug - priča naš izvor.

Kuće su luksuzno građene, ali je ipak nerealno kvadratni metar tog prostora proceniti na oko 1.350 evra, jer kvadrat u okolini košta između 800 i 1.000 evra.

- Ako se kuće prodaju po realnoj tržišnoj ceni, od toga maksimalno može da se prikupi pet miliona, što znači da je Agrobanka u tom poslu “bacila kroz prozor” 10 miliona evra - ističe izvor Blica.

U posao s Konsekom Agrobanka je ušla još 2006. godine, a kompleks kuća u Višnjičkoj banji zasad zvrji prazan i okarakterisan je kao “mrtav kapital”. Na toj istoj lokaciji, u ulici Anice Savić Rebac broj 35-37 u Višnjičkoj banji, nalazi se 24 vozila Agrobanke koja su data na prodaju.


Uzaludna upozorenja

U sklapanju ugovora oko tog posla s Konsekom učestvovali su, pored Antonića i Tuševljaka, i izvršni direktor Agrobanke Rajko Majstorović, direktor pravnih poslova Boban Labović i izvršni direktor Aca Brkić koji je u penziji. Prema nezvaničnim informacijama, neki od bliskih saradnika su upozoravali Antonića na rizik tog posla i žestoko su se protivili davanju kredita firmi Konseko, ali je Antonićeva reč bila poslednja.27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana