Svet će tek ratovati zbog nafte

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Portal Analitika, Capital

- Američke snage bezbednosti započele su napad protiv Iraka. Rat za naftu - rekao je tada, a to ponavlja i danas američki istraživač mira i konflikata Majkl Kleir. On je čvrsto uveren i da to neće biti poslednji takav rat.

-Nafta postepeno nestaje. Ali mi smo istovremeno i dalje ekstremno zavisni od preostalih zaliha nafte. I u ovoj fazi, od danas pa sve do potpunog nestanka nafte će preostale rezerve biti ekstremno skuplje. Zbog toga će borba oko kontrole tih preostalih zaliha biti sve oštrija - tvrdi on.

Za zapadne industrijske zemlje, u kojima vlada hipermobilnost, pristup nafti je u međuvremenu postao pitanje preživljavanja.

- U brojnim državama je sastavni deo nacionalne bezbedonosne doktrine korištenje vojnog nasilja kako bi se osiguralo snabdevanje naftom. Pri tome je i sama vojska upućena na crno zlato -
objasnio je Kleir, objasnivši i zašto.

- Snage bezbednosti su u današnje vreme su zavisne od nafte kao nikada pre. U Drugom svetskom ratu je vojska primera radi trebala za jednog vojnika dnevno 15 litara nafte. Danas taj prosek iznosi 60 litara po danu - zaključio je Kleir. 

Istovremeno, ministarstvo energetike Irana navodi da su pronašli oko šest milijardi barela nove nafte. Ukoliko se aktuelna proizvodnja i izvoz održe, Iran će imati zalihe nafte za 80 godina i prirodnog gasa za 150 godina.

Krajem prošle godine iranske naftne rezerve povećale su se na ogromnih 154.8 milijardi barela.

Iran inače ima poteškoća oko prodaje nafte zbog sve strožih sankcija SAD-a i Evropske unije koje su uvedene u januaru ove godine.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana