Investitori plaćaju Nemačkoj da im uzme pare

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Investitori su danas platili da bi Nemačkoj pozajmili novac na šest meseci, saopštila je nemačka centralna banka.

Kamatna stopa ili prinos na današnjoj aukciji nemačkog šestomesečnog duga iznosila je rekordno niskih minus 0,03 odsto, navedeno je u saopštenju Bundesbanke koja je organizovala tu prodaju.

Uprkos tome što su investitori morali da plate da bi uložili novac u sigurne nemačke vladine obveznice, tražnja je bila jaka i dostigla je 5,5 milijardi evra, u poređenju s ponuđenih četiri milijarde evra vrednih obveznica.

Bundesbanka se u skladu sa uobičajenom praksom uzdržala od prodaje oko 710 miliona evra vrednih obligacija, tako da je prodato svega 3,3 milijarde evra vrednih zapisa, prenela je agencija AFP.

Dok su troškovi pozajmljivanja krizom pogođene Španije ranije danas na sekundarnom tržištu skočili iznad opasnog nivoa od sedam odsto, Nemačka je po drugi put uspela da ostvari negativnu kamatnu stopu na svoje obveznice

Kamatne stope na desetogodišnje španske državne obveznice su danas porasle na 7,026 odsto sa 6,912 odsto, koliko su iznosile u petak na zaključenju berze. Stope iznad sedam odsto se smatraju neodrživim na duži rok.

Španski zvaničnici su saopštili da bi na današnjem sastanku moglo biti odlučeno koliko novca je potrebno bankama iz kredita evrozone u vrednosti do 100 milijardi evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana