'Srbija trenutno bez ekonomske politike'

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Trenutno se u zemlji ne sprovodi ekonomska politika i nje neće biti dok se ne formira nova vlada Srbije, rekao je saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković. 

Podsećajući da je još pre dva meseca upozoravao da vladu treba formirati što pre, Stamenković je rekao da je, zbog alarmantnog stanja u privredi, potrebno što pre preduzeti nove poteze u pravcu konsolidacije javnih finansija, ali i obezbeđenju podrške posrnulim firmama. 

Na pitanje može li da pošalje neku poruku građanima, jer je "moto" novog broja MAT-a "Šta da se radi?", Stamenković je slegnuo ramenima, istakavši da je malo šta u rukama ekonomista.

- Šta ja da radim? Ja samo mogu da čekam. Pre dva meseca sam rekao da je najvažnije da se vlada formira brzo, a oni evo to 'razvlače' već dva meseca - kazao je on. 

Pitanje zbog čega ekonomisti u zemlji nemaju autoritet, pa se o njihove apele oglušuju političari, Stamenković je kratko to prokomentarisao rečima da je to verovatno zbog toga, "što (oni) bolje znaju".

A da je stanje alarmantno pokazuju i prognoze MAT na osnovu kojih se očekuje: da će industrijska proizvodnja u prvih osam meseci 2012. godine beležiti pad za 3,2 odsto u odnosu na isti period 2011, kao i da će potrošačke cene u prvih osam meseci, u poređenju sa decembrom prošle godine porasti za 4,4 odsto. 

Privrednici su se u junskoj anketi MAT izjasnili da očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda (oko 35,8 odsto), a u istom mesecu rekordnih 50 odsto firmi izjasnilo se da im je nivo potraživanja previsok, što je pogoršanje u odnosu na maj, kada je taj procenat iznosio 46,9 odsto.

Negativan signal iz junske ankete je i najveći očekivani nivo rizika u poslovanju od kada postoji anketa MAT i od kako se "mere" očekivanja privrednika. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana