Šta Gajtner i Bernanki znaju o nameštanju kamata?

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Američki zakonodavci će ispitati ministra finansija SAD Timotija Gajtnera i šefa Uprave federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankija u vezi skandala oko nameštanja međubankarskih kamatnih stopa, koji potresa globalni finansijski sektor.

Članovi moćnog bankarskog saveta pri američkom Senatu naveli su da dva vrhunska američka zvaničnika treba da se spreme za ispitivanje u vezi manipulacije londonskom međubankarskom stopom Libor.

Skandal, zbog kog je britanska banka Barkliz kažnjena sa 435 miliona dolara zbog lažiranih izveštaja o troškovima pozajmljivanja za period između 2005. i 2009, doveo je u pitanje proces određivanja stopa u globalnom bankarskom sistemu.

Libor se koristi kao referentna stopa za određivanje niza kamatnih stopa širom sveta, od onih koje plaćaju Amerikanci koji poseduju kreditne kartice, do onih na hipoteke u Evropi.

- Važno je da razumemo da bilo kakva manipulacija može da utiče na američke potrošače i finansijski sektor SAD - rekao je predsednik bankarskog saveta Tim Džonson.

- Bankarski komitet će u julu saslušati ministra finansija Gajtnera i šefa Fed-a Bernankija, i apelujem na njih da budu spremni da odgovaraju na pitanja senatora na ovu temu - dodao je Džonson.

Osim uloge američke centralne banke, Fed takođe nadzire brojne banke koje određuju Libor, uključujući Barkliz. Postavlja se pitanje da li je Fed otkrio malverzacije oko kamatnih stopa i da li je učinio dovoljno da ih spreči.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana