Šojble: Ugrožena svetska ekonomija

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Ukoliko se ne otkloni neizvesnost oko evrozone da se odupre dužničkoj krizi, svetski finansijski sistem će se naći u opasnosti, upozorio je Volfgang Šojble.

Rastuća zabrinutost investitora zbog neizvesnosti na finansijskim tržištima predstavlja opasnu tendenciju ne samo za evropsku, već i za svetsku ekonomiju, izjavio je nemački ministar finansija.

- U slučaju da se suočimo s pogoršanjem situacije u zoni evra, to će povećati opasnost po celokupnu svetsku ekonomiju - dodao je Šojble.

Šojble je ocenio sadašnju situaciju kao kritičnu i pozvao na unošenje što je moguće veće jasnoće u zbivanja koja se dešavaju u visokim političkim krugovima tog monetarnog bloka.

- Tržišta žele da znaju da li je evrozona spremna da donese neophodne odluke u neophodno vreme - ukazao je Šojble.

Ministar je u Ustavnom sudu Nemačke upozorio da bi odlaganje odobrenja Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), stalnog fonda Evropske unije za spasavanje ugroženih članica, moglo da izazove previranje na finansijskom tržištu i krah svetskih tržišta.

Ustavni sud Nemačke u Karlsrueu počeo je da razmatra da li su šema EU za spasavanje i budžetski propisi u skladu s nemačkim zakonom.

- Znatnije odlaganje odobrenja ESM koje je predviđeno za jul ove godine moglo bi da unese znatnu dalju nesigurnost na tržišta van Nemačke i znatan gubitak poverenja u sposobnost evrozone da donese neophodne odluke u odgovarajuće vreme - rekao je Šojble.

Ustavni sud treba da oceni da li su osnovane žalbe koje je uputila jedna grupa akademika, parlamentaraca, ekonomista i običnih ljudi protiv tog fonda za spasavanje. Sud, međutim, neće doneti nikakvu odluku do kraja ovog meseca i možda i duže.

Podnosioci žalbe tvrde da ESM, uz nove budžetske propise, podriva nemačku demokratiju koja postoji još od 1945. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana