Može li se živeti sa 374 evra u Nemačkoj?

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Nemački sudovi trenutno raspravljaju da li se može živeti u toj zemlji sa 374 evra mesečne državne pomoći, koliko u ekonomski najmoćnijoj zemlji EU primaju osobe koje su duže vreme bez posla.

Oni u prvoj godini nakon gubitka radnog mesta dobijaju tzv. “pomoć za nezaposlene 1″ koja iznosi između 60 i 70 odsto poslednje plate.

Uz isplatu ove pomoći, koja se finansira iz državnog budžeta, opštine daju za troškove stanovanja ugroženim licima i to u punom iznosu. Tako za život ostaju 374 evra.

Savezna vlada smatra da je to dovoljno, ali mnogi koji primaju pomoć nisu tog mišljenja.

Uprkos mnogim tužbama (u najnovijoj je nezaposlena žena od države tražila 1.000 evra mesečno – i izgubila) sudovi su do sada dolazili do zaključka da je 374 evra primerena svota da bi jedna odrasla osoba u Nemačkoj mogla da vodi normalan život.

Sindikati su na strani nezaposlenih. Sa 374 evra ne može se ni izbliza mesečno preživeti, a da taj život bude dostojan čovjeka – smatraju sindikalci.

Država bi, smatraju oni, trebalo da u potpunosti revidira kalkulaciju po kojoj se došlo do iznosa od 374 evra.

Kao ilustraciju pogrešne i nerealne kalkulacije pomoći za nezaposlene uzima se primer prema kome država za troškove kupovine pelena mesečno odobrava samo 6,93 evra, a za sladoled ili neki manji obrok tokom školskih izleta 1,15 evra.

Ipak, postoje mnogi koji smatraju da je i ova pomoć previsoka i da ona nezaposlene ne motiviše da traže novi posao.

Tako npr. u Berlinu, gde su cene iznamljivanja stanova još uvijek relativno niske, nezaposleni prima mesečno (zajedno sa pomoći za stanovanje) 752 evra.

Ni mnogi koji su zaposleni u nižem platežnom sektoru (pomoćne prodavačice, frizerke, poslovi u ugostiteljstvu) mesečno ne zarade mnogo više – objašnjavaju kritičari visine ove pomoći.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana