Šoškić: Rasipanje kompromituje državu

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da bilo kakvo nenamensko korištenje deviznih rezervi kompromituje državu, jer se iz tih rezervi vraća dug Međunarodnom monetarnom fondu MMF.

- Onima kojima je to padalo na pamet, isključeni su iz mogućnosti da vraćaju svoj dug - dodao je Šoškić.

On je naveo da devizne rezerve služe da se obezbedi sposobnost izmirenja obaveza, da se, kada nema izvoza, finansira uvoz, i da se smanje štetne posledice od „klizanja dinara prema evru“.

- Stabilan kurs ne postoji u režimu ciljanih inflacija, i nije samo Srbija u takvom sistemu. Mi smo u režimu fleksibilnog kursa, i to je normalno u zemljama koje su u ciljanoj inflaciji - rekao je Šoškić.

Šoškić je istakao da je važno što pre otpočeti reforme i ocenio da je moguće napraviti različite kombinacije u domenu finansijske konsolidacije.

- To nije lak posao, ali problemi se ne smeju odlagati nego rešavati. Važno je da plate ne rastu brže od produktivnosti rada, i nema osnova da imamo značajniji prirast u odnosu na inflaciju. Bitno je da nemamo inflatorni prirast zarada, jer to nas vraća na početak, gde smo bili - kaže Šoškić.

Guverner NBS ističe da postoje bitni rizici kada je reč o porastu cena i dodaje da u ovim uslovima u zemlji dodatna potrošnja vuče uvoz, što vodi trgovinskom deficitu, a potom i rastu javnog duga zemlje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana