Sud čuva siromašne države od 'lešinara'

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Britanski državni savet je doneo odluku da “lešinarski fond” ne može da naplati 100 miliona dolara od Demokratske Republike Kongo.

“Lešinarski fond” legalno otkupljuje bezvredna dugovanja kada u nekoj zemlji izbije rat ili je pogođena prirodnom katastrofom ili odlazi u bankrot zbog dugovanja. Pošto se zemlja oporavi, “lešinarski fondovi” zarađuju na jeftino otkupljenim dugovanjima i po enormno visokim cenama.

Britanski mediji otkrili su prošle godine da su stara dugovanja Konga nelegalno prodata firmi “FG Hemisfera” za tri miliona dolara i fond je potom podneo tužbu sudu u Džersiju, koji je presudio da treba da im biude isplaćeno 100 miliona dolara

Međunarodne humanitarne organizacije zatražile su prošle godine od Velike Britanije da pomogne u zatvaranju “pravnih rupa” koje omogućavaju finansijerima poznatim kao “lešinarski fondovi” da koriste sud u Džersiju za podnošenje zahteva za nekoliko stotina miliona funti od najsiromašnijih zemalja sveta.

Originalno dugovanje Konga bilo je prema vladi jedne od bivših jugoslovenskih republika za gradnju elektične mreže.

Na čelu kompanije Hemisfera je Piter Grosman, koji je rekao da ne radi ništa protivzakonito i da naplaćuje legalna dugovanja. Istragom je ipak utvrđeno da je prvobitni dug bio prema BiH i da je možda na nelegalan način prodat Grosmanu.

“Lešinarski fondovi” su sve više blokirani pred sudovima u SAD. Kina je 2011. godine blokirala pokušaje “Hemisfere” da tuži kineske železnice za dugovanja Konga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana