Plene imovinu i za 1.500 dinara duga

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Najniži dug za koji je privatnim izvršiteljima poslat zahtev za prinudnu naplatu iznosi 1.500 dinara.

Izvršitelji će prvo pokušati naplatu dugova firmi, ali i građana čiji su neplaćeni računi pred zastarevanjem, pokazuju zahtevi koji su stigli izvršiteljima.

Tamara Pajković, član Izvršnog odbora Komore izvršitelja, kaže da će izvršenja ići redom kojim im predlozi od poverilaca stižu.

- Na primer, jedno malo komunalno preduzeće nam je prvo poslalo predloge za izvršenje dugova prema firmama, a kasnije će slati i za građane. Međutim, ima i onih koji šalju paralelno kako dugovi ne bi zastareli - kaže Pajkovićeva.

Ona ističe da ne postoji ograničenje koliki bi bio minimalni ili maksimalni iznos duga koji izvršitelji treba da naplate.

- Nisam dosad videla da je stigao za naplatu račun od 500 dinara. Najniži iznos koji sam videla je 1.500 dinara, dok je najveći iznos koji je kod mene dospeo na oko 300.000 dinara - kaže ona.

Za iznos od 1.500 dinara, kako kaže, na ime troškova intervencije izvršitelja dužnik treba da plati još 3.900, dok su za dug od 300.000 dinara startni troškovi od 7.000 do 8.000. Prva mera izvršitelja kad firma ili građanin izbegavaju da plate dug je administrativna zabrana dela plate ili penzije.

- Ako je reč o nezaposlenima, ide se na popis imovine i zaplenu. Prvo se radi procena kako bi zaplena odgovarala visini potraživanja jer sigurno nikome nećemo prodati stan zato što ne može da plati dug od 2.000 dinara. Izvršitelj mora da vodi računa da vrednost duga odgovara vrednosti imovine iz koje će se to potraživanje namitriti - tvrdi Pajković.

Oni koji su dobili zaključak o izvršenju, dug treba da plate u roku od osam dana. Dužnici imaju pravo na prigovor u roku od osam dana po dobijanju zaključka.

Prvo firmama, pa građanima

Među prvima, predloge su poslali Telekom Srbija, Telenor i Srbijagas, a zasad ih ukupno ima oko 4.000. Beogradski Parking servis uskoro planira da se pozabavi tim problemom.

- Prioritet će nam biti oni koji imaju više neplaćenih kazni. Prvo ćemo nastojati da naplatimo dugove institucija, a tek posle i građana - kaže Branko Vasiljević iz Parking servisa. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana