Evro danas na rekordnih 118,69 dinara

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Evro je opet počeo da obara rekorde: sa 118,5 danas je porastao na 118,69 dinara.

Centralna banka je juče na Međubankarskom deviznom tržištu prodala 24,5 miliona evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno milijardu i 333,3 miliona evra da bi podržala dinar, uključujući i današnju intervenciju.

Ako se pad dinara nastavi, vrlo brzo će to značiti još skuplju hranu, ogrev, odeću... pošto se u Srbiji sve prema evru računa.

Za džep običnog čoveka u Srbiji to znači 1.400 dinara manje u odnosu na početak godine, i to na svakih 100 evra koje plaća za ratu kredita, kiriju gazdi ili po nekom drugom osnovu.

Do kada će dinar padati - nepoznanica je. Za sada je samo sigurno da mu ništa ne ide u prilog. Odliv deviza iz zemlje je veliki. Za prvih pet meseci iz Srbije je izašlo 200 miliona evra investicija više nego što je u zemlju ušlo.

Iščekivanje buduće ekonomske politike vlade, takođe, po mišljenju ekonomista, obara vrednost domaćoj valuti, dok bi na stabilizaciju mogli da utiču jasni potezi u pravcu sređivanja stanja u javnim finansijama.

Nikola Fabris, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da finansijska tržišta i devizni kurs kao njihov sastavni element, reaguju na svaku glasinu, najave promene politike i visok stepen neizvesnosti.

Signal koji bi vlast trebalo da pošalje, a koji bi uticao na stabilizaciju tržišta, jeste, po njegovom mišljenju, vođenje kredibilne ekonomske politike.

U menjačnicama, za sada, nema velikih promena. Građani se ponašaju "uobičajeno", devize kupuju i prodaju samo koliko moraju.

- Građani su se već navikli na ovu situaciju, prodaje se i kupuje do 100, 200 evra. Teško je predvideti koliki će kurs biti u narednom periodu. Pretpostavljam da to, psihološki, mnogo zavisi i od formiranja vlade - kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana