Dačić: I prethodni birali guvernera po svojoj meri

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, B92, agencije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da se ekonomska politika države ne može efikasno voditi ako guverner Narodne banke Srbije i vlada imaju različite koncepte upravljanja finansijama.

Dačić je rekao da pobeda na izborima daje za pravo svakoj koaliciji da vodi samostalnu politiku, pa i u oblasti finansija.

Ističući da nema ništa protiv da Narodna banka Srbije funkcioniše kao nezavisna institucija, Dačić je podsetio da su i pređašnji guverneri bili političari ili ljudi koje su postavile političke stranke.

- Kad neko izgubi vlast, onda se svi sete da su eksperti, a kako su došli na vlast - došli su voljom Demokratske stranke i naše tadašnje koalicije - rekao je Dačić.

- I sa Demokratskom strankom se razgovaralo o promeni guvernera, razlika je u tome što bi, da je Tadić na vlasti, Šoškić podneo ostavku pošto ga je on postavio. Pošto je sada Nikolić na vlasti, Šoškić ne želi da podnese ostavku - rekao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije je dodao da je i bivši guverner NBS Radovan Jelašić podneo ostavku jer njegovim radom nisu bili zadovoljni DS i
Tadić.

On je podsetio i na slučaj Kori Udovički i način na koji je ona došla za guvernera - "voljom DS" i zapitao zašto DS sada tvrdi da guverner mora da bude isključivo ekspert.

Smena guvernera ugrožava dogovor sa MMF 

Na moguću smenu guvernera Dejana Šoškića ni Međunarodni monetarni fond ni Evropska komisija ne gledaju blagonaklono jer Vlada tim potezom šalje jasnu poruku da Narodna banka Srbije nije nezavisna od izvršne vlasti.

Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF u Srbiji, kaže da bi ugrožavanje nezavisnosti centralne banke moglo negativno da utiče na predstojeći aranžman s tom institucijom.

- Veoma smo zabrinuti zbog mogućih izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije koji bi mogli da ugroze nezavisnost te institucije. Naš stav je da je NBS generalno dobro obavljala posao supervizora i regulatora bankarskog sektora, u uslovima slabosti bankarskog sektora širom Evrope - ocenjuje Lisovolik.

Evropska komisija je takođe zabrinuta mogućim udarom na nezavisnost centralne banke. Frejk Janmat iz Evropske komisije kaže da je to korak unazad od evropskih zakona.

Na pitanje hoće li smena guvernera biti ocenjena kao problematična u narednom Izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, Janmat odgovara da to zavisi od suštine izmena Zakona o NBS, ali da će se u ovom, kao i u svakom prethodnom izveštaju, insistirati na načelu nezavisnosti centralne banke.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana