Tabaković: Nema zlatnog ćupa prepunog para

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press, Novosti

Novoizabrani guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obećala je da devizne rezerve neće biti trošene na popunjavanje "budžetskih rupa".

- Obećavam da nećemo trošiti devizne rezerve na popunjavanje budžetskih rupa - rekla je ona upitana o optužbama da će nova vladajuća koalicija trošiti devizne rezerve NBS.

- Taman posla! Nema štampanja novca i nema vraćanja na inflaciju iz 90-ih. Biću stroga kada je reč o trošenju države. Ne sme se potrošiti ni dinar a da se ne vide efekti. Tačka!

Kako je navela, svi oni koji misle da postoji "zlatan ćup sa prepuno para varaju se". Poručila je i da neće dozvoliti da se neko "poigra" sa nezavisnošću NBS.

Tabaković je poručila i da nijednom "tajkunu ili biznismenu ne duguje ništa".

- Nema tog tajkuna koji bi mogao da me impresionira bogatstvom, već samo nekim projektom ili konstruktivnim predlogom oko koga bi trebalo da se okupimo svi - naglašava nova guvernerka NBS.

Kako je navela, to su garancije da će raditi svoj posao pošteno i to je razlog zašto ju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio za guvernera.

Upitana o svom stranačkom angažmanu i optužbama opozicije da na čelo NBS dolazi kao političar, Tabaković je rekla da je i u politici radila za opšte dobro građana, tako da, prema njenim rečima, ta primedba "otpada sama po sebi".

- Ja nisam neko ko ne zna šta je život. Ne živim ni u inostranstvu ni u oblacima. Imam 30 godina rada u bankarstvu i privredi - zaključila je Tabaković, koja je ranije najavila da će zamrznuti svoj politički angažman.

- I predsednik Srbije i šef stranke me odlično poznaju. Znaju za moju upornost i tvrdoglavost. Spremna sam da sučelim argumente, ali ne i da pristajem na pritiske i ucene. Ponavljam, nisam neko ko pristaje da svoje uverenje i stručnost stavi u drugi plan da bi ostao na funkciji - rekla je ona.

Povratak tradicionalnom bankarstvu

Kao svoje prve korake najavila je da želi građane i privredu da uveri da radi u njihovom interesu.

- Prvi koraci su da građane uverimo da to jeste banka građana i privrede i da svoj uspeh i svoja primanja zasnivamo na uspehu privrede od koje živimo - rekla je Tabaković.

Kako je navela, finansijski sektor treba da finansira građane i privredu, a potrebno je, kako kaže, i vratiti se "tradicionalnom" bankarstvu, to jest da NBS treba da bude zainteresovana da građani i privreda posluju uspešno.

Novoizabrani guverner kaže da će njeni osnovni ciljevi biti monetarna stabilnost i briga o cenama i inflaciji.

- Ciljevi NBS su zakonom definisani i njih niko ne dira. To su monetarna stabilnost, osnovna briga da se inflacija ne podstiče ni neodgovornim odnosom prema kursu ni dopuštanjem da monopoli utiču na inflaciju - rekla je ona.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana