Ljajić: Vreme je da bogati plate zbog krize

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Najteži ispit za ovu vladu neće biti ni Kosovo, ni Evropa, već kako da se izbori sa krizom i obezbedi bolji život građanima - kaže ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On objašnjava da će "na tome i ova i svaka buduća vlada ili opstajati ili propadati. Za septembar spremamo paket antikriznih mera, u kojima će ključ biti - radikalna štednja države i prebacivanje tereta krize na bogate".

- Ne možemo teret krize jednako da prevaljujemo na one koji jedva sastavljaju kraj s krajem i bogate. Biće sprovedena reforma poreske politike, kako bi oni koji zarađuju više, i državi davali više - naglašava on.

Prema njegovim rečima, dva su načina da se sanira ogromni deficit državne kase - prvi je da štedimo što je više moguće, a drugi da pronađemo model da povećamo prihode, koji su značajno manji od planiranih.

- Ima dosta manevarskog prostora. Od smanjenja raznih agencija, čiji se tačan broj uopšte ne zna, a ima ih više od 160. Biće ograničene plate u javnom sektoru, sa gornjim limitom od 165.000 dinara. I kod putovanja državnih funkcionera i korišćenja službenih automobila postoji veliki prostor za uštede - naveo je Ljajić.

- Osim štednje, moramo da nađemo i dodatne izvore prihoda. Nijedna zemlja, pa ni Srbija, ne može da izađe iz krize ako ne poveća izvoz, a za to je potrebno da imate konkurentan proizvod. Druga mogućnost je privlačenje investicija, što nije nimalo lako u ovom trenutku - rekao je on i istakao da je za privredu najvažnije da kurs dinara bude predvidiv.

Prema njegovim rečima, povećanje stope PDV-a je krajnja mera i sigurno je da neće biti podizanja PDV-a na hranu.

Na izjave ministra Mlađana Dinkića da para za plate i penzije ima još samo za avgust, Ljajić kaže da "ova vlada na svaki način mora da obezbedi novac za plate, penzije i socijalna davanja. Sad je sav teret na Ministarstvu finansija, oni moraju da cede suvu drenovinu. Zato moramo značajno da štedimo, povećamo prihode i sprovodimo reforme, jer su bez njih sve mere uzaludne".

"Ne razmatra se prodaja Telekoma"

Ljajić je kazao da se opcija prodaje Telekoma Srbija, za sada, ne razmatra, i da je ideja da se Telekom modernizuje, profesionalizuje menadžment, kako bi kompanija izdržala konkurenciju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana