'Šoškić zlonameran, Dinkić nije kriv za Agrobanku'

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da je zlonamerno i tendenciozno pitanje koje je postavio bivši guverner NBS Dejan Šoškić - zašto Mlađan Dinkić pre deset godina nije oduzeo dozvolu za rad Agrobanci.

Kako se navodi, “Šoškić bi, umesto takvih smešnih optužbi, trebalo istražnim organima da objasni šta je, za vreme svog mandata, činio ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke“.

- Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner NBS apsurdnim i neozbiljnim napadima pokušava da prebaci odgovornost na druge.

Kako se navodi, “dosadašnja istraga jasno je pokazala da su gubici Agrobanke od 300 miliona evra nastali u poslednjih nekoliko godina, dakle, daleko posle isteka Dinkićevog mandata kao guvernera“.

- Apsurdno je da dubioza Agrobanke nije nastala kao posledica svetske finansijske krize, već zbog kardinalnih propusta menadžmenta, predstavnika Upravnog odbora banke i, najblaže rečeno, nesavesne i površne kontrole od strane NBS - navedeno je u saopštenju.

U vreme kada je Dinkić bio guverner NBS, od 2000. do 2003. godine, Agrobanka je imala pozitivan kapital i poslovala je u skladu sa propisima.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je u vreme Dinikićevog mandata redovno kontrolisan rad svih banaka kao i Agrobanke, a kao rezultat tih kontrola loše banke su zatvorene sa minimumom troškova za poreske obveznike.

U to doba, vraćeno je poverenje u bankarski sistem, a štednja građana i devizne rezerve su eksponencijalno rasle. Iz tih razloga, Svetska Banka je reformu srpskog bankarskog sistema ocenila kao najbolju u centralnoj i istočnoj Evropi.

U saopštenju se navodi da, upravo zbog reformi Dinkićevog tima, srpski bankarski sistem zapravo nije osetio prvi udar svetske finansijske krize, jer je stepen kapitalne adekvatnosti banaka bio mnogostruko viši nego u zemljama EU.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana