Afera Agrobanka: Nastavak istrage vrlo brzo

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Na sednici Biroa za koordinaciju službama bezbednosti na kojoj se razgovaralo o borbi protiv korupcije i kriminala, dogovoren je dalji rad u istrazi oko Agrobanke, ali i "otvaranje" nekih novih slučajeva. Razgovaralo se i o rezultatima pretkrivičnih postupaka u nekim spornim privatizacijama.

Kako Novosti saznaju, bilo je reči, pored ostalog, i o Radoslavu Laletu Sekuliću, vlasniku Habitfarma i o njegovom saslušanju. Prema informacijama kojima raspolažu službe bezbednosti, Sekulić je u Srbiji (nije zabeležen izlazak iz zemlje), zna se njegova lokacija, kao i da retko napušta stan.

U ovom trenutku, bez obzira na oprečne izjave, zna se da je Sekulić bolestan, ali ne i koliko to može da utiče na njegovo eventualno privođenje i saslušavanje. Postoje rezerve prema prirodi Sekulićeve bolesti, odnosno njegovoj sposobnosti da bude ispitan. Istražni organi veruju da bi vlasnik Habitfarma, ipak, mogao da odgovara na pitanja.

- Sekulić hoće i spreman je da odgovara na sva pitanja istražnih organa - kaže njegov advokat Ivan Bajazit.

- Moj klijent je, međutim, teško bolestan, teško komunicira, a da bi izgovorio rečenicu treba mu i po pet minuta. On je u Beogradu i do sada ga niko nije pozvao na saslušanje.

Kompanija Habitfarm, koja je bankrotirala marta ove godine, dugovala je Agrobanci 4,4 milijardi dinara. Pored toga, nekoliko Sekulićevih povezanih firmi uzelo je više od 20 miliona evra povoljnog zajma od ove banke. Do danas ništa od toga nije vraćeno.

Nije se samo Habitfarm ovajdio o Agrobanku. U toku je češljanje dokumentacije za mnoge firme i kompanije koje su uzimale kredite.
Interesantno je da su neke od njih, čak, imale lošije uslove zaduživanja i izuzetno visoku kamatu, dok su, pak, pojedine uživale takve pogodnosti koje su išle na štetu same banke. Upravo su one predmet istrage, jer se sumnja na teške zloupotrebe i jake političke uticaje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i koordinator Biroa Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se kao rezultat sastanka može očekivati nastavak započete akcije države u borbi protiv korupcije i kriminala. Prema njegovim rečima, "slučaj Agrobanka" ima jaku simboliku, jer se na njemu može videti kako je i na koji način došlo do propadanja države.

Sednici su prisustvovali i šefovi sve tri obaveštajne službe (BIA, VOA i VBA), republički javni tužilac i tužilac za organizovani kriminal, direktor policije, kao i osobe koje su učesnici sastanka pozvali da prisustvuju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana