I Srbi kupovali Fejsbuk, akcije tonu sve dublje

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Ako je suditi po vrednosti akcija, a ne po broju korisnika, društvena mreža Fejsbuk ne bi mogla da se pohvali popularnošću.

Ipak, mnogi su, i pored toga što je vrednost akcija Fejsbuka u neprestanom padu, želeli da na neki način postanu njihovi vlasnici. Čak i u Srbiji.

Počelo je pompezno. Uz zvuk zvona akcije Fejsbuka dospele su na američku berzu Nasdak, a uskoro će se oni koji su ih kupovali pitati za kim zvono zvoni.

Izlazak na tržište izazvao je pravu buru u javnosti pa ne čudi što su se i u Srbiji interesovali za kupovinu hartija od vrednosti najpopularnije društvene mreže u svetu. Mnogi su želeli da na neki način postanu vlasnici Fejsbuka.

- Većina njih su bili potencijalni klijenti koji su trebali prvi put da postanu vlasnici neke akcije da prvi put investiraju, na berzi i oni su bili najzainteresovaniji - kaže Kristian Dinić direktor Ilirika investmentsa

"Špekulacije i špekulisanje", tako se uglavnom karakteriše trgovanje akcijama Fejsbuka. Čak i blag skok vrednosti s vremena na vreme i dalje ne može da ulije poverenje, dodaje Dinić.

- Akcija je u silaznom trendu, ne vidim nijedan podatak koji će to da promeni, njihov drugi kvartal je loš, još uvek nisu ubedili investicionu javnost da imaju biznis model koji će da generiše dobit - navodi on.

Akcije Fejsbuka pale su na rekordni minimum pošto je istekla zabrana prodaje akcija u vlasništvu prvih velikih akcionara te kompanije. Berzanski analitičari zabrinuti su šta će se desiti kada u novembru bude ponuđeno 1,44 milijarde novih hartija.

- Mislim da Upravni odbor kompanije mora da prizna činjenicu da je mnogo ljudi izgubilo novac kupujući akcije Fejsbuka. Tako da imaju odgovornost prema onima koji su ih kupovali po ceni od 38 dolara, ako bi zadržali kakvu takvu vrednost investicije - kaže analitičar Majkl Petčer.

I dok kompanija Fejsbuk ne može da zaustavi pad vrednosti svojih akcija kompanija Epl beleži rekordni rast. Ta kompanije sada vredi 621 milijardu dolara, a nadmašen je i rekord Majkorosofta, iz 1999. godine.

Stručnjaci kažu da je to delom izazvano optimizmom pred lansiranje novog ajfona i manjeg i jeftinijeg tablet uređaja ajped. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana