Dinkić: Smanjenje plata u državnoj upravi

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će od 1. oktobra biti smanjene maksimalne plate u državnoj upravi.

On je kazao da da plate u javnom sektoru, koje su za 10 odsto veće od plata u privredi, neće moći da rastu tempom kao do sada jer Srbiji sledi "grčki scenario".

Dinkić je najavio da će naredne sedmice imati sastanak sa reprezentativni sindikatima zdravstva i prosvete i da će ono što bude dogovoreno sa njima biti primenjeno na plate za celokupan javni sektor.

- To će biti i formula za povećanje penzija - kazao je on i dodao da će biti ujednačene plate državnih činovnika na niže.

Dinkić je najavio da je prioritet Vlade Srbije pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje jer tako može da se finansira javna potrošnja.

Srpski ministar finansija i privrede je kazao i da je obezbeđeno dovoljno novca za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita. On je kazao da je će se od 2013. ići na drastično smanjenje budžetskog deficita, jer je ova godine izgubljena za budžet.

Dinkić je kazao da je zatečeni nivo budžetskog deficita Srbije 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda i da je cilj da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto, a u 2013. godini na nešto ispod četiri odsto.

On je naveo da je obezbeđen novac za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita, ali nije mogao da precizira odakle je Srbija pribavila neophodan novac za budžet istakavši da je sve pod kontrolom i da će predstavnici Vlade Srbije u narednom periodu imati više poseta Briselu, Moskvi i zemljama trećeg sveta odakle možemo dobiti sredstva za investicije.

Za povećanje likvidnosti milijardu evra

Mlađan Dinkić kaže da će za povećanje likvidnosti privrede u ovoj i narednoj godini biti odobreni krediti od oko milijardu evra, a od 1. oktobra biće ukinuta 104 parafiskalna nameta za rasterećenje privrede.

Dinkić je rekao da će do kraja godine država izdvojiti oko 300 miliona evra za subvencionisane kredite izvoznicima, a ostatak u 2013. i objasnio da će država subvencionisati kamate na kredite poslovnih banaka izvoznicima.

To praktično znači da će kredit za likvidnost sa deviznom klauzulom imati kamatu od 3,5 odsto, a dinarski krediti imaće kamatu u visini referentne stope Narodne banke Srbije.

Krediti za likvidnost biće odobravani sa rokom otplate na 18 meseci, sa šest meseci počeka, precizirao je Dinkić i dodao da će uslov za dobijanje tih zajmova biti da preduzeća moraju da zadrže sve zaposlene, odnosno da ne smeju da otpuštaju nikoga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana