Tekst objavljen: 04.09.2012 10:15        


Ažurirano pre 12 časova 56 minutaPoslednja avgustovska trgovačka nedelja okončana je novim padom tržišta, dok je promet bio najniži u proteklih deset sedmica. Ukupan promet u trgovanju bio je 1,8 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15, oslabio dodatnih 0,9 odsto.

Aerodrom samo 400 dinara

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 11,9 procenata.

Najprometnija hartija je bila niška AIK banka koja je zabeležila promet od 61,4 miliona dinara, a gro pomenute realizacije je ostvaren na nivou od 1.400 dinara. Akcije AIK-a već duže vremena se nalaze oko nivoa od 1.400 dinara, a na ovoj ceni tržišna kapitalizacija banke iznosi 12,4 milijarde dinara (105,5 miliona evra).

AIK je prvih šest meseci tekuće godine zabeležio bruto dobit od dve milijarde dinara, a kako je ranije saopštio menadžment ove banke planira u tekućoj godini ostvarenje dobiti od 5,6 milijardi dinara.

Najneprijatnije iznenađenje na nedeljnom nivou je pričinila Komercijalna banka koja se spustila za 8,5 odsto na istorijski minimum od 1.100 dinara. Ukupna realizacija je vredela 11,5 miliona dinara, a većina pomenutog prometa je ostvarena u sredu kada je vlasnika promenilo preko 10.000 akcija.

U realnom sektoru istakao se Aerodrom „Nikola Tesla“ zabeleživši promet od 36,8 miliona dinara na nivoima od oko 400 dinara, a među prometnijim hartijama bila je i Naftna industrija Srbije sa 16,4 miliona dinara. Za akcijama NIS-a je tokom cele nedelje bila prisutna solidna, ali prilično oprezna tražnja, dok se na strani prodaje nalaze uglavnom mali akcionari tako da je teško bilo realizovati veće promete na postojećim nivoima. Dobitnik nedelje bio je proizvođač herbicida Galenika Fitofarmacija (FITO) koji je ove sedmice dobio na vrednosti skoro pet procenata popevši se na 2.298 dinara.

Glavni katalizator rasta je bio odličan polugodišnji poslovni izveštaj u kojem je navedeno da je kompanija zaključno sa 30. junom generisala poslovni prihod od 2,2 milijarde dinara, što je 13,1 odsto više nego u istom periodu protekle godine, dok je neto dobitak preskočio po prvi put granicu od 1 milijarde dinara.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt beležio je skromne promete, uglavnom oko nivoa od 470 dinara, dok je negativan trend uz mizernu realizaciju zabeležio bečejski Sojaprotein koji je nedelju okončao na koti od 469 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 04.09.2012 15:37

    Još malo pa će biti sto dinara, ako ne i manje!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije Beogradska berza berza akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana