Tekst objavljen: 26.10.2012 17:18        


Država Srbija kao pojedinačno najveći akcionar Agrobanke u stečaju nije pokrenula bilo kakav postupak za preispitivanje bonusa i naknada članova Izvršnog i Upravnog odbora te banke, koje su oni dobili u vreme kad je Agrobanka stvarala gubitke sa ciljem da oni te bonuse i naknade vrate.

Agrobanka propala, milionski bonusi netaknuti

Ali, odgovoreno je Danasu u tom Ministarstvu, „ne isključujemo proces koji bi privatni (80 odsto) i državni (20 odsto) akcionari Agrobanke inicirali protiv svih članova IO i UO iz perioda odobravanja nenaplativih kredita i kao jednu od mera tražili vraćanje bonusa dodeljenih po osnovu falsifikovanih rezultata kao i svih ostalih primanja zbog nesavesnog obavljanja dužnosti“.

Taj spisak nismo dobili. Nego nam je Ministarstvo finansija odgovorilo: „Upravo su nenaplativa potraživanja sa spiska koji ste tražili trenutno pod istragom i zbog toga nismo u mogućnosti da vam izađemo u susret. Oko 80 odsto portfolija Nove agrobanke (krediti fizičkih i pravnih lica, nasleđeno od Agrobanke) će i nakon prenosa imovine i obaveza ostati u Novoj agrobanci koja odlazi u stečaj“. I što je naročito utešno: „U skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka će biti tretirani svi prilivi iz stečajne mase i biće vlasništvo države kao jedinog poverioca“.
Na ovu posebno povoljnu mogućnost je u odgovoru listu Danas još pre nekoliko meseci ukazala Narodna banka Srbije uz informaciju da je članovima IO i UO Agrobanke uvođenjem prinudne uprave trajno zabranjeno učešće u izvršnim ili upravnim odborima bilo koje banke u Srbiji.

Narodna banka Srbije je tada napisala da postoji mogućnost da akcionari zatraže ne samo preispitivanje odgovornosti članova IO i UO Agrobanke nego i odštetu „budući da su imali ključnu ulogu u upravljanju bankom i nadzor nad svim aspektima njenog poslovanja“.

NBS je istom prilikom podvukla da se „posebno mogu preispitati bonusi i naknade ovih članova u periodu u kome su generisani gubici“.

Da podsetimo, 2010. godine su članovi Izvršnog odbora Agrobanke primali na ime plata i naknada 95,6 miliona dinara ili 1,5 miliona dinara po članu mesečno.

S obzirom da je Nova agrobanka u potpunom vlasništvu države, dakle građana Srbije, da se sad ispostavilo da je 80 odsto njenih kredita nenaplativo, a da je ministar finansija Mlađan Dinkić u Narodnoj skupštini izjavio da „najveći deo neobezbeđenih, rekao bih politički motivisanih kredita, datira iz 2010. i 2011. godine ima nekih i iz 2009. godine“, list Danas je, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, tražio spisak pravnih i fizičkih lica čiji su dugovi (Novoj) Agrobanci klasifikovani kao nenaplativi, a koji će sada pasti na teret svih građana Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera agrobanka agrobanka nova agrobanka hapšenja pronevere nenaplativi krediti banke nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana