Tekst objavljen: 08.10.2012 14:40        


Udruženje malih akcionara Energoprojekta upozorilo je da država Srbija namerava da proda tu nekada veoma uspešnu građevinsku kompaniju nekom "tajkunu" za male pare.

Akcionari: Država poklanja Energoprojekt tajkunima

Oni navode da određene odredbe u Zakonu o privrednim društvima koji je Skupština Srbije usvojila u maju prošle godine omogućavaju da neko kupi Energoprojekt za svega 10 do 12 miliona evra iako vredi stotine miliona evra.

Akcionari Energoprojekta su država Srbija sa 33,58 odsto akcija, pravna lica i investitori sa 19,09 odsto akcija, kastodi računi, odnosno nepoznati investitori sa 15,75 odsto akcija, dok fizička lica, zaposleni, bivši zaposleni i penzioneri kompanije imaju 33,58 odsto akcija.
Navodi se da neke odredbe Zakon o privrednim društvima omogućavaju da potencijalni domaći ili inostrani kupac 33,57 odsto akcija Energoprojekta koje su u vlasništvu države, ima većinu u rukovođenju i upravljanju tom kompanijom, a da preostalih 8.372 akcionara u čijem je vlasništvu 66,43 odsto akcija u potpunosti budu isključeni.

Prema njihovim rečima, tim zakonom je omogućeno i da skupštinama akcionarskih društava mogu prisustvovati samo akcionari koji imaju najmanje jedan promil akcija, što je ovde 9.467 akcija dok prosečan akcionar u Energoprojektu poseduje samo 751 akcija, a više od 9.000 akcija je imalo samo 43 akcionara.

Akcionari kažu i da Zakon o privrednim društvima predviđa i da predlaganje dnevnog reda skupštine i kandidata za Nadzorni odbor mogu vršiti samo akcionari koji poseduju najmanje pet odsto akcija, što u slučaju Energoprojekta imaju samo dva akcionara.

Oni dodaju i da se izjava o davanju punomoćja mora overiti u sudu ili opštini, a to znači da akcionar koji želi da prisustvuje skupštini akcionara sa punomoćjem 12 drugih mora da plati oko 5.400 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcionari enhl energoprojekt preduzeća građevinska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana