Tekst objavljen: 26.10.2012 7:46        


Pitanje srpske Agrobanke, u kojoj su pored akcionara iz drugih evropskih država udeo imala i pravna lica iz Slovenije, biće jedna od tema sutrašnjeg razgovora šefova diplomatije Slovenije i Srbije Karla Erjavca i Ivana Mrkića, piše slovenački dnevni list Dnevnik.

Akcionari vode Srbiju na sud u SAD zbog Agrobanke

List podseća da je Narodna banka Srbije u maju ove godine oduzela dozvolu Agrobanci, u kojoj su udeo imali i akcionari iz evropskih država, i njen zdrav kapital prenela na novoosnovanu Novu Agrobanku, čiji je isključivi vlasnik država Srbija.

List podseća da je su pored finansijskih institucija iz Slovenije, u Agrobanci koja je poklekla zbog duga od 310 miliona evra, udeo imale i finansijske institucije iz Austrije i Švedske. Dnevnik piše da bi upravo ta skandinavska zemlja mogla da izvrši najsnažniji pritisak na srpsku vladu jer je upravo švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, pre preuzimanja tog položaja, pre šest godina, kao stručnjak za Balkan bio bio član investicionog odbora grupe Ist Kapital, jednog od deoničara Agrobanke.
Prema pisanju lista, krajem ove sedmice ističe šestomesečni rok koji su strani deoničari bivše Agrobanke dali Vladi Srbije za dogovor o načinu vraćanja udela.

- Kako je do toga još daleko, deo ulagača će možda već uskoro protiv Srbije pokrenuti postupak pred međunarodnom arbitražom u Vašingtonu - piše Dnevnik.

- Svi dokazi govore da se išlo za klasičnom eksproprijacijom vlasništva, zato smo uvereni da će ishod biti pozitivan za deoničare - izjavio je za Dnevnik Aleš Škoberne, izvršni direktor kiparskog "Qwest investments-a", koji je upravljao udelom slovenačkih deoničara u Agrobanci.

- Međunarodna arbitraža bi vrlo negtivno uticala na buduća strana ulaganja, a i Srbija bi ispala nekredibilan partner i pravno nesigurna država. Istovremeno, znamo da Srbija do sada nije dobila ni jedan spor pred međunarodnim arbitražama - izjavio je Škoberne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
arbitraže akcionari slovenija banke nova agrobanka agrobanka afera agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana