Tekst objavljen: 12.03.2013 14:29        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je da je alarmantan nivo nenaplativih kredita odobrenih privredi u Srbiji, koji iznosi oko tri milijarde evra.

Alarmantan nivo loših kredita odobrenih privredi

Dugalić je kazao da sa otplatom kredita duže od 90 dana kasni oko 19.000 preduzeća i 16.000 preduzetnika i da se iznos tih pozajmica kreće izme<đu 250 i 300 milijardi dinara.

- Kada se uzmu u obzir i rezervacije na te loše plasmane koje iznose 100 procenata, onda je ukupno opterećenje u bilansima banaka zbog kredita sa docnjom preko 90 dana više od šest milijardi evra - kazao je on.

Dugalić je dodao da se razmere problema mogu bolje shvatiti ako se u obzir uzme podatak da je ukupan kapital banaka u Srbiji oko 5,5 milijardi evra.

- To jeste veliki problem i teško je naći neko rešenje u kratkom roku. Rešenje je oživljavanje privrednih aktivnosti, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), investicije, rast obima proizvodnje. Ako do toga dodje ima šanse da se smanji broj loših kredita, sve drugo je lečenje posledica - kazao je on.

Dugalić je kazao i da oko 130.000 građana kasni sa otplatom kredita duže od 90 dana, ali da su to manji iznosi i da ne opterećuju banke u tolikoj meri kao nenaplativi krediti privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke banka loši krediti nenaplativi krediti krediti kredit UBS Udruženje banaka Srbije dugalić privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana