Tekst objavljen: 31.10.2012 11:15        


Prve penale na Koridoru 10 mogla bi da plati austrijska Alpina zbog kašnjenja na izgradnji autoputa od Pirota do Dimitrovgrada. Ona, pak, to kašnjenje pravda nepredviđenim radovima i troškovima. Koridorima Srbije je uputila odštetni zahtev, baš kao i za most kod Beške.

Alpina kasni sa Koridorom, država "preti" penalima

Šta se nepredviđeno desilo na gradilištima i koliko to dodatno košta Nevenka Sinđić, direktorka Alpine nije htela da kaže, budući da za to nije ovlašćena, ali nas je uputila na investitora, odnosno Koridore Srbije.

Za Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kašnjenje i zahtev za naknadno plaćanje su očekivani. – Po pravilu kada se posao pogodi po damping cenama neminovna su dodatna plaćanja, jer izvođač ne može da izvede radove za pare koje su ugovorene. Takve firme kao Alpina imaju čitav tim ljudi koji love svaku tačku i zarez i pokušavaju da naplate što više troškova. Dovoljno je da u projektu postoji neka nedorečena stavka i izvođač će je iskoristiti – kaže Rodić.
U ovom javnom preduzeću kažu da razmatraju mogućnost naplate penala, jer postoje evidentna kašnjenja na deonicama Pirot –Sukovo, Sukovo–Dimitrovgrad kao i na mostovima.

– Zbog neadekvatne organizacije radova i relativno niske ugovorene cene, Alpina nije uspela da održi postignut početni nivo dinamike izgradnje, što je rezultiralo kašnjenjem u realizaciji projekta. Trebalo bi napomenuti da na obilaznici oko Dimitrovgrada, koju takođe gradi ova kompanija, postoji problem tehničke prirode koji se odnosi na stabilnost kosina, što dodatno usporava i otežava realizaciju projekta – odgovaraju u Koridorima Srbije.

Radove na obilaznici oko Dimitrovgrada Alpina je započela 14. aprila 2010. i obavezala se da ih završi za 720 dana, a 24. novembra iste godine da će dve deonice od Pirota do Dimitrovgrada sagraditi za 540 dana.

Istina, čelnici ove austrijske kompanije prošle godine su javno saopštili da neće uspeti da završi radove do zadatog roka. U startu su nekoliko meseci kasnili zbog nezavršene eksproprijacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
koridor 10 koridori gradnja puteva izgradnja autoputa autoput alpina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana