Tekst objavljen: 27.11.2012 12:06        


Argentina odbija da popusti u svom obračunu sa njujorškim apelacionim sudom i priprema žalbu za koju se nada da će je spasiti od još jednog razarajućeg bankrota.

Argentina se na sudu u SAD brani od bankrota

Njujorški sudija Tomas Griesa naredio je Argentini da do 15. decembra plati 1,3 milijarde dolara jednom špekulativnom "hedž fondu" koji je odbio restrukturisanje njenog državnog duga pošto je vlada u Buenos Airesu 2001. proglasila moratorijum na otplatu kredita.

Argentina je reprogramirala preko 90 odsto svojih dugova, budući da je najveći broj kreditora prihvatio uslove reprograma i otpis dugova koji je sa tim išao. Mali broj kreditora koji su reprogram odbili pokušao je svoja potraživanja da namiri sudskim putem i u celom iznosu.

Ukoliko presuda ostane i bude realizovana, ta zemlja će ovim kreditorima morati da isplati pun iznos duga. Argentina bi mogla da se suoči sa bankrotom zbog ukupnog restrukturiranog duga od 20 milijardi dolara.

Argentinski ministar ekonomije Ernan Lorensino kaže da će njegova vlada u žalbi ukazati da takva odluka ugrožava finansijski sistem SAD kao i sposobnost bilo koje vlade da spase svoj narod iz ekonomske krize.

Pojedini analitičari smatraju da presuda sudije Griese, koju je potvrdio i Kasacioni sud Sjedinjenih Američkih Država, preti da bude radikalno narušena praksa iz prethodne tri decenije da je državama koje nisu bile u stanju redovno da otplaćuju dugove bilo omogućeno da ih delimično otpišu i reprogramiraju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
argentina dugovi bankrot ekonomska kriza presuda sud SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana