Tekst objavljen: 19.09.2012 18:04        


Američka bonitetna agencija Mudis snizila je prognozu kreditnog rejtinga Argentine koji je na nivou smeća "B3", sa stabilnog na negativan. Pad na sledeći niži stepen "C" značio bi da Mudis veruje da Argentina može da bankrotira.

Argentini preti bankrot, ali i sankcije MMF-a

- Nepostojanje rešenja u razgovorima Argentine sa Pariskim klubom kreditora, koji traju nekoliko godina, pokreće fundamentalno pitanje o spremnosti te države da plati dugove - navodi agencija.

Buenos Aires kasni sa isplatom skoro devet milijardi dolara duga Pariskom klubu.

Mudis ukazuje i na rizike od nacionalizacije najveće argentinske naftne kompanije YPF bez plaćanja bilo kakve nadoknade i na kontrolisanje uvoza kao na faktore koji doprinose ekonomskom usporenju.

Takođe, izražava i sumnju u pouzdanost službenih argentinskih ekonomskih podataka, uz napomenu da je ublažavanje inflacije u izveštajima zabrinjavajuće.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi Argentina u decembru mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko ne počne da pruža tačne ekonomske podatke.

MMF i Argentina još od prošle godine vode raspravu oko zvaničnih podataka Buenos Airesa o inflaciji i bruto domaćem proizvodu (BDP), uz tvrdnje ekonomista iz privatnog sektora da vlada u velikoj meri potcenjuje tempo rasta cena.

Vlada je prošle nedelje objavila mesečne podatke koji ukazuju na godišnju stopu inflacije u avgustu od oko deset odsto. Međutim, grupa privatnih ekonomista procenjuju da tempo rasta cena iznosi 24 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sankcije Pariski klub argentina MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana