Tekst objavljen: 09.04.2013 17:30        


Austrija se snažno opire automatskoj razmeni informacija o vlasnicima depozita s partnerima u Evropskoj uniji koji žele da ukinu bankarsku tajnu i time stanu na kraj prekograničnoj utaji poreza. 

Austrija: Lavovska borba za bankarsku tajnu

Austrijska ministarka finansija Maria Fekter izjavila je da će 'kao lavica' braniti načelo bankarske tajne, najavljujući veto na sve poteze koji bi tu tradiciju doveli u pitanje.

Beč oporezuje dohodak od kamata na licu mesta i šalje potvrdu o tome u matičnu zemlju vlasnika računa, ne otkrivajući imena. Tvrde da je taj sistem efikasniji od razmene ličnih podataka s vladama drugih zemalja.

U međuvremenu ga je u pitanje dovela sanacija kiparskog bankarskog sistema. Grčka dužnička kriza je gurnula kiparske banke u propast, a njihov kolaps ujedno je razotkrio rizike kojem se izlažu države ako dopuste da ofšor bankarstvo postane glavni posao nacionalnih zajmodavaca.

- Ja sam lovac na utajivače poreza, ali sam isto tako zaštitnica poštenih štediša. Nije opravdano otvoriti javnosti sve štedne račune onih koji nisu učinili ništa loše. Zato se poput lavice borim za bankarsku tajnu - izjavila je ministarka finansija Maria Fekter.

Automatskoj razmeni podataka s drugim zemljama u Evropskoj uniji donedavno se protivio i Luksemburg, da bi njegov ministar finansija Luk Friden u jednom nedeljnom intervjuu ipak signalizirao spremnost na ublažavanje bankarskih propisa i na bližu saradnju sa poreskim vlastima drugih zemalja.

Najrazvijenije zemlje, među kojima je i Austrija, već međusobno razmenjuju određene informacije o poreskim obveznicima i vlasnicima računa na osnovu odgovarajućih zahteva. Ali, budući da to zahteva da nadležna tela sumnjaju u nezakonite postupke, razmena je tek u ograničenoj meri omogućila otkrivanje nezakonitosti.

Automatska razmena informacija omogućava poreskim vlastima da lakše uoče utaju poreza ili nezakonite novčane tokove.

Evropski poverenik za poresku politiku, Algirdas Šemeta, upozorio je da će se Austrija naći u izolovanoj i prilično neodrživoj poziciji ukoliko nastavi da se opire neizbežnom napretku prema većoj transparentnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarska tajna razmena informacija transparentnost Austrija luksemburg utaja poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana