Tekst objavljen: 20.09.2012 10:33        


Za svako peto radno mesto u Austriji nedostaje kandidat iz zemlje, ukazuje Privredna komora Austrije (PKA). Dok broj nezaposlenih raste austrijska preduzeća ne mogu da nadju dovoljan broj osoblja, pokazuje istraživanje PKA.

Austrijancima nedostaje radna snaga

Samo u narednih šest meseci preduzeća u Austriji, koja su podvrgnuta istraživanju, imaće potrebu za ukupno 148.000 dodatnih radnika, od čega je više od polovine stručna radna snaga, odnosno osobe sa završenim zanatom.

Jedna trećina potrebnih radnika ne može da se nadje iz domaćeg fonda radne snage, ističe PKA. Dve trećine preduzeća sa više od 20 radnika već sada ne mogu da pokriju sva mesta. U prvoj liniji radnoj snazi u Austriji nedostaju kvalifikacije i mobilnost.

- Nećete pronaći mnogo Bečlija koji rade u gastronomiji u Tirolu, ali tamo rade Nemci iz istočne Nemačke. Razdor između ponude radne snage i kvalifikacija među nezaposlenima koji su na raspolaganju je strukturalni problem - kaže generalni sekretar PKA Ana Maria Hohauzer.

Na domaćem tržištu rada imidž zanatlija mora, kako je naglasila, biti poboljašan, na primer kroz omogućavanje pristupa stručnim školama i univerzitetima. Uz to, zahteva PKA, potrebno je uvesti podsticajne mere za nastavak rada u većoj starosnoj dobi i žene bolje podržati u svetu zaposlenih. 


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna snaga Austrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana