Tekst objavljen: 04.07.2013 11:45        


Ceremonija potpisivanja ugovora, kojim kompanija Etihad iz Abu Dabija postaje vlasnik 49 odsto Jata, biće organizovana za 10 do 15 dana, a dogovoreno je da država preuzme dugovanja nacionalne avio-kompanije i pobrine se za socijalni program za odlazak viška zaposlenih, kao i da se do kraja godine krene u kompletnu obnovu flote.

Avioni "Er Srbije" nosiće nose srpski grb (foto: Bizlife)

Takođe, najavljena je i promena imena nacionalne avio-kompanije a već je gotovo i idejno rešenje sa novim oznakama za "Er Srbiju“ na našim letelicama.

Država je u prošloj deceniji bezuspesno pokušala da privatizije "Jat ervejz". Na prodaju je ponuđen 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio. Još od 2007. kao potencijalni partneri u medijima su se provlačili ruski "Aeroflot", "Island er", "Turkiš erlajns", "Baltik avijejšn sistems", konzorcijum domaćih privrednika i "Er Azija".
Da bi bila uspešna, nova avio-kompanija “Er Srbija" moraće da promeni mnogo toga što je danas obeležje domaćeg nacionalnog avio-prevoznika. Od smanjenja broja zaposlenih, podmlađivanja flote, pa i posade, pre svega stjuarda i stjuardesa.

Ko god da je leteo Jat ervejzom prvo što pored starosti aviona upada u oko su i godine kabinskog osoblja. Prosečna starost letelica domaćeg avio prevoznika je 25 godina, ali je prosečna starost zaposlenih mnogo veća. Prema zavničnim podacima tek svaki svaki četvrti jatovac ima manje od 40 godina, svi ostali su u rasponu od 45 do preko 60 godina.

Ono što pre svega u novoj kompaniji “Er Srbija” mora da se uradi je ozbiljna reorganizacija posla i ljudstva. Smanjenje zaposlenih i obnova flote su ključne za uspešno poslovanje.

- Vi sada imate situaciju da na 10 aviona koji trenutno lete, radi više od 200 zaposlenih. Svetski standard je 60 do 110 najviše i to je broj na koji bi nova kompanija morala da se svede. Osim toga obnova flote, kupvina novih aviona je takođe osnov. Dakle “Er Srbija” bi svojim putnicima morala ponudi novije, komfornije avione- objašnjava Predrag Vujović, stručnjak za saobraćaj i bivši direktor Jata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    mustafa 04.07.2013 11:18

    cekaj, zar ne bi bilo bolje da se kompanija zove "Al Serbia"?! :P

  2. User image
    koko 04.07.2013 11:58

    Ako neko zna da odgaji uspesnu avio kompaniju to su emiracani. Fly emirates su proglaseni najuspesnijim avio prevoznikom na svetu.. svi nasi ljudi koje znam da su zaposleni tamo prezadovoljni su uslovima. Valjda ce i Jatu malo svanuti kad ga preuzmu, i nadam se da nece dozvoljavati nasim partijskim postavlj3nicima da kradu od jata kao pre

  3. User image
    muhamed 04.07.2013 12:26

    dobra vam je ona lopta na kljunu, pa Srbija je fudbalska nacija. Da nije photoshop od slike Lufthansa Airbus 319, bilo bi smesno.

  4. User image
    strasno 04.07.2013 12:59

    Sve nam se u drzavi raspada, sad ce nam i JAT dokusuriti... Place mi se, ovo je strasno!

  5. User image
    rebeca 11.08.2013 1:30

    imamo li mi deonice od prodaje ,

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jat airways Jat aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj er srbija air serbia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana