Tekst objavljen: 21.09.2012 14:50        


Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević demantovao je glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je navodno opasna po život i zdravlje ljudi.

Bačević: Napad na kopanje nikla je napad na Vladu

- Tehnologija koja je predviđena za korišćenje na teritoriji Srbije prema informacijama kojima ja raspolažem u ovom trenutku je potpuno čista tehnologija – kazao je Bačević.

Nema pregovora sa Đukanovićevom sestrom

Ministar Bačević je rekao i da nije istina da je bilo ko iz tog ministarstva razgovarao sa advokatom Anom Kolarević o eksploataciji nikla u Srbiji. - Takvih razgovora nije bilo. To što je ona na bilo koji način povezana sa kompanijom "Srbija nikl", koja je nosilac istražnih prava na tri lokacije u Srbiji, je sticaj okolnosti na koji niko iz ovog ministarstva nije uticao a i sve da jeste sve je urađeno na zakoniti način - rekao je on.
Kako je Bačević rekao, nasrtaj posredstvom medija, pojedinaca i lobija, o mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi zbog eksploatacije rude nikla, je ustvari napad na Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, tri lokacije u Srbiji, Topola - Aranđelovac, Vrnjačka Banja -Trstenik i Mokra Gora su potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

Ministar je podsetio da sadašnje Ministarstvo rudarstva nije izdalo ni jednu dozvolu za istraživanje, već su to učinile prethodne vlade, ali je napomenuo da to ne znači da neće dati svim kompanijama mogućnost istraživanja ukoliko bude prostora za to, jer je to u potpunosti u skladu sa važećim zakonom.

Bačević je ukazao da želi da se sastane što pre sa predsednicima opština koji su izrazili bojazan zbog mogućnosti eksploatacije rude nikla i da im stručno objasni da nema razloga za strah.

Takođe je najavio da će ministarstvo vrlo rado da organizuje okrugli sto ili javnu raspravu na temu ekspoatacije nikla, na kojoj će biti stručnjaci rudarstva, geologije, mašinstva, zaštite životne sredine, zdravlja građana.



- Mislim da ćete tada umiriti savest svim građanima koje ste uzmenirili vašim pisanjem. Mislim da će se tada građani primiriti i shvatiti da u ovoj državi Srbiji može da se živi i od nečega što nije vezano za prodaju sira, kajmaka, podubice ili vranilove trave... - poručio je ministar novinarima.

Bačević je naglasio da se procenjuje da milijarde evra leže u utrobi zemlje na području Srbije i da je potpuno normalno da prirodni resursi budu iskorišćeni, u cilju podizanja privredne aktivnosti i zapošljavanja ljudi.

- Učinićemo sve da građanima stavimo do znanja da se svaki prirodni resurs koji je isplativ stavi u funkciju proizvodnje i zapošljavanja, što državu stavlja na noge - poručio je Bačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životna sredina ekologija rudarstvo nikl milan bačević zagađenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana