Tekst objavljen: 26.09.2012 17:09        


Vlada Srbije će odluku o tome da li će dozvoliti eksploataciju nikla, doneti posle istraživanja nalazišta koje će trajati četiri do pet godina, kaže ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Bačević: Neko digiruje hajkom protiv nikla

- U narednih četiri-pet godina ni teoretski ne postoji mogućnost da se krene u proizvodnju - istakao je Bačević i precizirao da će tek posle utvrđivanja rezervi nikla početi razgovori da li će se i pod kojim uslovima organizovati proizvođnja i prerada.

Trstenik zabranio iskopavanje nikla

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić je potvrdio da je ukinuta odluka kojom je prethodno opštinsko rukovodstvo dozvolilo iskopavanja nikla na teritoriji Trstenika. Najavljena istraživanja nalazišta nikla, kako je dodao, radila bi se na manje od kilometar od izvorišta sa koga se opština snabdeva pijaćom vodom, a u blizini je i izvorište mineralne vode "mivela".
Po njegovom mišljenju, pričom o niklu javnost Srbije se "smišljeno dovodi u zabludu", kao da nema drugih problema i "kao da svakog interesuje problem istraživanja nikla na Mokroj Gori, u Lipovcu ili u opštinama Vrnjačka Banja i Trstenik".

- Uzavrela atmosfera u vezi sa istraživanjem rude nikla i potencijalne eksploatacije je u velikoj meri dirigovana - kazao je Bačević i dodao da ne zna ko stoji iza toga.

Bačević je naveo da je istraživanje nikla deo obaveza koje je nova vlada prihvatila da nastavi od prethodne vlade.

Pokušaj predstavnika lokalnih samouprava, koji su protiv istraživanja i eventualne eksploatacije nikla na svojoj teritoriji, da zaustave taj proces bio bi protivpravan, kazao je Bačević.

U Srbiji se za rudom nikla rade traga na tri lokacije - kod Topole i Aranđelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika, i na Mokroj Gori.

U Ministarstvu su ranije demantovali napise da će se u eventualnoj eksploataciji nikla koristiti "prljava tehnologija", opasna po okolinu i zdravlje ljudi. Istaknuto je da će uslov za sve uvek biti čista, nova tehnologija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Raska 26.09.2012 18:51

    Uzeo je Backe proviziju unapred i sada ga lagano hvata panika.Niko ga nije hapsio ni za vodu u Gracu i jos nekoliko lokacija gde je maznuo lepu lovu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nikl rudarstvo rudnici industrija ekologija životna sredina milan bačević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana