Tekst objavljen: 03.10.2012 17:24        


Generalni direktor Srbijagasa i potpredsednik SPS Dušan Bajatović izjavio je da Srbija mora da uđe u novi investicioni ciklus, ali da je u tom cilju neophodan "državni intervencionizam", odnosno podrška države velikim projektima.

Bajatović: Treba nam državni intervecionizam (Medija centar Beograd)

- Da bismo sve ovo mogli da primenimo na Srbiju, a možemo, tu doktrinu povećane potrošnje, odnosno povećane tražnje koja generiše proizvodnju i razvoj, imamo jedan problem, a to je da nemamo privredu - naveo je Bajatović.

Prema njegovim rečima, "da bismo mogli da primenimo do kraja sve što smo danas čuli, mi moramo da uđemo u investicioni ciklus, a to teško možemo da uradimo uz pomoć domaćeg privatnog kapitala, a strane investicije pristižu presporo i to postoji kao globalni problem".

Kako je ocenio, Srbiji preostaje "državni intervencionizam" jer bez izgradnje infrastrukture, bez velikih firmi i velikih projekata koje će podržati država na makro nivou nije moguće izgraditi mikro nivo na kome će mala i srednja preduzeća moći da se odlučuju za ulaganja.

Bajatović je ukazao i da se vrednost dinara mora odrediti tako da bude u funkciji ekonomskog razvoja i podsticanja izvoza, "jer dok imamo kurs koji u blagoj formi, a nekad i direktno podstiče uvoz, mi nećemo moći da govorimo o povećanju izvoza".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Veselica 04.10.2012 15:17

    To je prava stvar! Ali problem gde naci povoljne izvore sredstva! Krediti su mac sa dve ostrice! Prpdaja jos ovo malo neprodatog nije dobra ako se prodaje za sicu! Jedini izvor je da tajkuni vrate oteto! Drzava na potezu, ali tu je klizav teren!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
intervecionizam bajatović država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana