Tekst objavljen: 20.02.2013 7:46        


Zahvaljujući rezervama nafte, stanovnici Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) su od pirata i presretača britanskih brodova u Persijskom zalivu danas postali žitelji jedne od najbogatijih zemalja sveta.

Bajka o Emiratima: Od bede do bogastva preko nafte

Iako se ono meri u bilionima dolara, i bez obzira na to što se ovde može videti sve najmodernije i najskuplje što postoji, UAE su apsolutna monarhija gde zemljom vlada jedna porodica, a strogi šerijatski zakoni diktiraju način života.

Vrhovno veće čine vladari sedam konstitutivnih emirata, čija je vlast nasledna. Na čelu ovog najvišeg organa vlasti nalazi se predsednik UAE, koji je ujedno i vladar Abu Dabija. - Od nastanka federacije 1971. godine pa sve do smrti 2004. predsednik UAE je bio sultan Zajed al Nahjan. Njega je na predsedničkom mestu nasledio njegov sin Halifa bin Zajed al Nahjan - kaže Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok.
Iako su prošlost ove zemlje obeležili sukobi sa Britancima, pa i to što je jedno vreme bila pod njihovom kontrolom, njen procvat počinje britanskim povlačenjem sedamdesetih godina prošlog veka.

Danas su UAE federacija sedam emirata (Abu Dabi, Dubai, Šardza, Ras ul Hajma, Fudžejra, Adžman i Um al Kajvejn).

Kada su UAE formirali federaciju u nju su inicijalno bili pozvani i Katar, Bahrein i Oman, ali su oni odbili poziv da se priključe tom savezu.

- Danas u Emiratima postoji veliki ekonomski disparitet između onih koji se nalaze na severu zemlje i Emirata na jugu. Abu Dabi i Dubai su, na primer, znatno razvijeniji emirati nego Ras ul Hajm koji ne poseduje naftu. Veoma slična situacija je i sa ostala četiri Emirata: Ajman, Fudžejra, Šardža i Um al Kajvejn. Nemiri u arapskom svetu su dodatno ukazali na slabosti Federacije zbog neujednačenog ekonomskog razvoja - objašnjava Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok.

On kaže i da federativno uređenje daje podosta veliku nezavisnost svakom od sedam emirata od kojih su UAE sačinjeni i da je teško reći da postoji neki vrhovni “apsolut” ili “diktator”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najbogatije zemlje sveta bogatstvo arapi ujedinjeni arapski emirati emirati UAE

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana