Tekst objavljen: 14.11.2012 7:42        


Jedna Novosađanka, klijent Hipo Alpe Adrija banke, bila je nemalo iznenađena kada je na šalteru saznala da joj je sa deviznog računa skinuta suma od oko 800 evra i to u Bankoku. Glavni grad Tajlanda nije ni videla pa je to uredno uz pomoć pasoša i dokazala banci.

Banka ne želi da vrati novac ukraden sa kartice

Tu su prvo imali razumevanja za njen slučaj, pa su joj novac vratili, da bi joj potom pomenuta suma bila bez objašnjenja skinuta sa računa. Kada je u banci pitala za objašnjenje, rečeno joj je da je tako i da joj novac neće vratiti.

Kao što smo već pomenuli na sednici pomenutog tela slučaj će se ipak naći naredne sedmice. Ono što je za čuđenje to je da „njena” banka klijentkinju nije detaljno o svemu obavestila. Šta sutra mogu da očekuju klijenti ove Banke, bilo da im neko isprazni račun u Bangkoku, Kazablanki, nekoj od zemalja Južne Amerike ili drugom kraju sveta. Kako tek mogu da se uplaše oni koji na računu drže celu ušteđevinu, a ta ili druga banka ih je pri polaganju depozita častila sa karticom bez članarine iza koje stoji njihova životna ušteđevina. Da li su bezbedni i ako karticu vrate i ponište je? Oni bi tada možda mogli biti mirni, ali šta da rade ljudi koji iz bilo kog razloga putuju i moraju da nose karticu iza koje stoji podeblji devizni račun.
Nešto bi za nju ipak moglo da se promeni nabolje, jer kada smo od nadležnih iz Hipo banke tražili objašnjenje za ceo slučaj dobili smo odgovor da će se taj slučaj naći na sednici Izvršnog odbora i to između 19. i 23. novembra te da će nadležni u banci tada zauzeti konačan stav.

Kakva je anatomija celog događaja i šta se dogodilo pomenutoj Novosađanki i mogu li i drugi klijenti ove banke ili drugih da se nađu i situaciji da im račun isprazni neko drugi, a da banka posle samo pere ruke i da dobiju odgovor „Šta da radimo, eto, desilo se?”

Sa pomenutog računa novac je skinut još 14. juna ove godine i to u tri transakcije od po 266,28 evra plus bankarski troškovi tri puto po 5,33 evra. Nakon provere putnih dokumenata klijentkinje banka novac vraća na račun 6. jula. Zatim, bez da je obaveštava 21. avgusta ove godine, novca skida sa računa.

Kada je sve saznala i zatražila objašnjenje nije ga dobila. Službenik joj je rekao da će je nadležni iz banke pozvati. To se nije dogodilo, pa je ona opet tražila objašnjenje. Tada je saznala da mora pismeno da se traži od banke objašnjenje. To je i učinila ali odgovor nije stigao ni posle par meseci.

Mi smo imali nešto više sreće? Kada smo se obratili Hipo banci dobili smo odgovor u kome piše da oni faktički nisu odgovorni za ceo slučaj, jer...



Banka je dobila reklamaciju klijentkinje i uvidom u ceo slučaj konstatovala da su transakcije urađene na bankomatu koji nije čip kompatibilan. Sva podizanja novca su autorizovana PIN-om i prilikom autorizacije je očitan ceo magnetni zapis. Pošto se radi o čip kartici korišćenoj ili bolje reći zloupotrebljenoj na „non čip” terminalu, Hipo banka se obratila kompaniji Master kard čija kartica je glavni junak u celom slučaju.

To se događalo u julu, a odgovor je stigao krajem avgusta. U njemu se kaže da finansijska kuća sa čijeg je bankomata novaca skinut ne može da prihvati reklamaciju. Oni kažu da je banka sa Tajlanda osporila celu reklamaciju, oni su sredstva uredno isplatili, a ne učestvuju u programu Čip lajabiliti šift za ATM transakcije.

- Budući da Hipo banka faktički nije odgovorna za zloupotrebu koja se dogodila smatrali smo da nemamo osnova da predmet naše klijentkinje iznosimo na sednicu Izvršnog odbora radi naknade štete koja joj je načinjena - piše u odgovoru Banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jasna 31.12.2017 12:30

    Duso, u Hipo banci ti je novac ukrala Marija Sutanovac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nadoknada prava klijenta banke Hypo Alpe-Adria banka krađa plaćanje karticama kartice banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana