Tekst objavljen: 10.04.2013 14:50        


Zaduženost građana Srbije po bankarskim uslugama i lizing ugovorima po glavi stanovnika iznosila je na kraju februara 791 evro.

Bankama dugujemo u proseku po 791 evro

To smanjenje zaduženosti od osam evra u poređenju sa krajem prošle godine i dodao da se od ukupnog duga, 710 evra odnosi na zaduženost po kreditima, 30 evra na tekuće račune, 46 evra na kreditne kartice i pet evra na lizing ugovore, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prema njegovim rečima, zaduženost građana Srbije već nekoliko godina stagnira na nivou od oko 800 evra i neuporedivo je niža u poređenju i sa zemljama u okruženju.

Dugalić je istakao da su razlozi za to nizak standard građana Srbije, odnosno niska prosečna zarada, kao i regulativa Narodne banke Srbije i oprezan pristup banaka koje vode računa o odobravanju novih kredita jer im rastući nivo nenaplativih kredita predstavlja veliko upozorenje.

Kako je naveo, zaduženost građana Hrvatske po glavi stanovnika je više od 4.000 evra, u Sloveniji oko 5.000 evra, prosek EU je 12.000 do 13.000 evra, a ekstreman promer je Kipar gde je zaduženost građana 31.000 evra po stanovniku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka zaduženost zaduženje krediti kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana