Tekst objavljen: 10.05.2013 16:10        


Privredni rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi trebao bi da u narednim godinama nadmaši rast u glavnim zemljama Zapadne Evrope, u slučaju da uslovi budu povoljni.

Bankari najavljuju veće kreditiranje u regionu

Ubrzani rast verovatno će biti ostvaren više zahvaljujući ulaganjima, nego potrošnji, jer je potrebno modernizovati zastarelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije – zaključak je analize Unikredit banke.

Kada su u pitanju uslovi poslovanja, vidljive su značajne razlike između zemalja, pri čemu baltičke zemlje, Slovenija i Slovačka predstavljaju najpovoljnije okruženje.

Prema istraživanju Svetske banke, čini se da je „obezbeđivanje kredita“ relativno jednostavno, dok ostali kriterijumi, kao što su „izgradnja“ i „rešavanje nelikvidnosti“ zahtevaju više opreza. Očekivanja su i da će se ubrzati i kreditna aktivnost, a u skladu s privrednim rastom.

- Tokom prva tri meseca 2013. godine spremnost za kreditiranje i standardi za kreditiranje su, kao odgovor na dinamiku tražnje, nastavili da se poboljšavaju u većini segmenata – kaže Aurelio Makario, direktor Strateškog planiranja u Unikredit grupi, na osnovu podataka redovnog istraživanja Instituta za međunarodne finansije.

Očekuje se da će kreditiranje preduzeća nadmašiti kreditiranje potrošnje i da će u periodu od 2013. do 2015. godine dostići ukupnu prosečnu stopu rasta u Jugoistočnoj Evropi od 7,1 odsto i stopu od 9,6 odsto u periodu od 2016. do 2020. godine. S druge strane, predviđa se da će se stope rasta kreditiranja potrošnje i stambenog kreditiranja dugoročno povećati kako u Centralnoj, tako i u Jugoistočnoj Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka krediti region

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana