Tekst objavljen: 17.09.2012 9:49        


Za održavanje tekućeg računa banka može godišnje da naplati i do 5.000 dinara, ukoliko građanin nije u potpunosti obavešten kakve usluge želi uz isplatu plate. Većina banaka, a naročito strane, uvele su pakete usluga vezane za tekući račun preko kojeg stižu plate i penzije.

Banke nam skinu milijardu dinara sa tekućeg

Održavanje se naplaćuje od 100 do 450 dinara, zavisno od izabranog paketa. Tako ovdašnje banke, godišnje samo na ovoj usluzi zarade i do milijardu dinara.

Prosečna cena bankarskog “paketa” je od 150 do 300 dinara, a za ovaj iznos može da se koriste dozvoljeni minus, kreditne kartice, SMS usluge obaveštenja, gotovinski kredit, čekovi, trajni nalog, osiguranje...

Građani moraju da obrate pažnju na tekuće račune koje više ne koriste, jer ima banaka koje iako više nema prometa na njima naplaćuju - održavanje. Ako neko zaboravi na ovu činjenicu i podnese zahtev za kreditnu karticu ili kredit, može biti odbijen, jer je Kreditni biro registrovao da ima neizmirena dugovanje po tekućem računu. Taj iznos nekada može biti i nekoliko hiljada dinara.


Prosečan klijent uglavnom se opredeljuje za prekoračenje po tekućem računu, čekove, SMS obaveštenje, kreditnu karticu, dok stariji građani tek za dozvoljeni minus i čekove. Ipak, banke u najvećem broju slučajeva ponude najskuplji paket, koji velikom broju klijenata nije neophodan.

- Održavanje tekućeg računa se naplaćuje, jer naši službenici moraju da knjiže, izdaju čekove, zatim izvode i rade druge slične poslove - ukazuju u jednoj stranoj banci. - Građani mogu da biraju pakete u skladu sa mogućnostima i potrebama. Nije svima neophodno elektronsko plaćanje, mada bi bilo poželjno, jer se ne čeka u redovima za plaćanje računa.

Dok većina banaka naplaćuje održavanje tekućeg računa, s druge strane za svako stajanje novca na tom istom računu, mnoge banke ne daju nikakvu kamatu, a neke od 0,5 do tri odsto godišnje!

Korišćenje dozvoljenog minusa po tekućem računu plaća se kamatom od 27 do 39,90 odsto godišnje, a ulazak u “crveni” minus od 60 do 80 odsto godišnje. Čak se i izdavanje čekova naplaćuje pet dinara po komadu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke bankarski troškovi održavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana