Tekst objavljen: 19.12.2012 9:19        


Sav novac iz državne kase namenjen subvencionisanom kreditiranju privrednika u ovoj godini je utrošen.

Banke nemaju više novca za subvencionisane kredite

U bankama ističu da su u novembru prvo obustavljeni krediti za održanje likvidnosti za velika preduzeća, pošto su nadležni procenili da je izdvojen novac nedovoljan da se nastavi subvencionisanje kamata istom dinamikom.

Uprkos velikoj tražnji, krediti za održavanje likvidnosti bili su nedostižni onima kojima su najpotrebniji. Za obezbeđenje ovih kredita banka je privrednicima tražila obezbeđenje uobičajeno za sve zajmove: hipoteke, menice, jemstvo druge kompanije i slično.
Posle toga utrošene su i subvencije namenjene preduzetnicima i malim privrednicima.

- Poslovne banke su od 1. septembra do početka decembra odobrile privrednicima oko 1,1 milijardu evra kredita za održavanje likvidnosti sa subvencionisanom kamatom. Banke su odobrile 861 milion evra kredita sa deviznom klauzulom, dok je dinarskih odobreno u iznosu od 211 miliona evra - kažu u Ministarstvu finansija i privrede.

Banke više ne primaju zahteve privrednika za ovom vrstom kredita, ali je gotovo sigurno da će se ovaj program nastaviti i dogodine.

Jagma za ovim zajmovima bila je velika, s obzirom na to da je njihova cena trenutno najpovoljnija na tržištu. Kamata na dinarske zajmove je na nivou referentne kamate NBS, koja sada iznosi 11,25 odsto, dok je za kredite indeksirane u evrima bila 3,5 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti uz subvenciju države subvencionisani krediti krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana