Tekst objavljen: 20.11.2012 9:07        


Narodna banka Srbije uskoro će ponuditi konkretna rešenja za sporne i nenaplative kredite - kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Banke šalju nenaplative kredite u "lošu" banku?

- Problematični krediti se u Srbiji već tri godine kreću u nivou od 18 do 19,9 odsto. Taj procenat je znatno viši od okruženja, ali stabilan, što pokazuje da su ovdašnje banke konzervativnije u proceni rizičnih plasmana - navodi ona.

Sporni i nenaplativi krediti trebalo bi da budu izmešteni na neku posebnu banku, a u Srbiji bi trebalo da bude primenjeno rešenje koje već postoji u određenim zemljama.

- Sumnjiva i sporna potraživanja moraju da se izmeste, ali moramo da budemo obazrivi, jer nikako ne smemo dozvoliti da nam se firme koje dobro stoje, a koje imaju kredite, izvuku kroz otpis potraživanja - istakla je guverner NBS.

Ranije tradicionalno uredno izmirivanje kreditnih obaveza od strane građana, priznaje guverner Tabaković, počinje da biva problem, jer nema sigurnosti radnog mesta. Odnosno, sve više ljudi je u situaciji da nema iz kojih izvora da izmiruje obaveze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    branko 28.04.2015 7:57

    Hvala bogu,da Srbija uzme nesto STVARNO DOBRO od EU,mislim na PRIVATNI KONKURS,TJ.STECAJ...Uzeli smo svakakve gluposti do sada,a najzad cemo i nesto dobro...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković Narodna banka Srbije nbs krediti problematični krediti nenaplativi krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana