Tekst objavljen: 27.05.2013 11:11        


Za prva tri meseca ove godine, u prodavnicama, restoranima, na benzinskim pumpama i ostalim prodajnim mestima u Srbiji potrošili smo ravno 48 milijardi dinara plaćajući karticama. Na ovom pazaru banke su bile "dobre" minimum 480 miliona dinara.

Banke samo na provizijama uzele 480 mil. dinara

Toliko iznosi najmanja provizija (jedan odsto) koliko banka zaračunava trgovcu za korišćenje njegovog POS terminala, odnosno uređaja za plaćanje karticama.

Za razliku od kartica, kod plaćanja čekovima ni trgovci, ni banke ne zaračunavaju proviziju. Iz tog razloga bankari građanima koji kod njih imaju otvorene tekuće račune radije izdaju kartice, naročito kreditne, kod kojih se zaračunava i mesečna kamata najčešće oko dva odsto. Uz proviziju od trgovaca, zarada bankara se samo uvećava...
Ovu proviziju plaća trgovac banci svaki put kada robu naplati putem kartice. Što praktično znači da od robe koju proda za 1.000 dinara, u svoj pazar uračunava 10 dinara manje, odnosno 990 dinara. Zato je svakom trgovcu najmiliji keš. A potrošač će, u svakom slučaju, da izdvoji 1.000 dinara, na koji god način da plaća.

Plaćanje provizije za svaku transakciju putem kartice ipak utiče na ukupnu vrednost kupljene robe, koju istina potrošač ne može direktno da vidi, ali oseti na kraju svakog plaćenog računa.

Jer pojedine trgovce, pogotovo u malim radnjama, i niska provizija prilično "pogađa" pa se višim cenama štite od eventualnog gubitka. Ovo je još primetnije za kartice kod kojih provizija ide i do 2,5 do tri odsto.

Iako trgovci u prodavnicama prehrambene robe tvrde da je keš dominantan oblik plaćanja robe, podaci govore da platne kartice postaju sve popularnije.

Mada banke podstiču svoje klijente da u većoj meri koriste platne kartice, trgovci koji svojim mušterijama omogućavaju da robu plate karticama, tvrde da provizija koju banke njima zaračunavaju za servisiranje tako obavljenog platnog prometa, nisu stimulativne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina trgovci prodavci bankarski troškovi tarifa banke, provizija naknade, provizije banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana