Tekst objavljen: 02.10.2013 12:00        


Banke su lane samo od naknada i taksi zaradile 36 milijardi dinara, što je gotovo polovina njihovog prihoda od svih vrsta usluga. Profit od vođenja tekućih računa, izdavanja raznih dokumenata, provizija... još će biti veći

Banke taksama napunile kase i zaradile 36 milijardi

Sredinom septembra vlasnike tekućih računa nekoliko banaka počelo je da obaveštava o poskupljenju tarifa.

Sa 32 banke u Srbiji, tvrde bankari, trebalo bi da postoji kamatna i cenovna konkurencija i da klijenti banke imaju olakšice. Od tih prihoda pokrivaju troškove i ističu da klijent, kojem se ne odobri kredit, ne plaća uslugu obrade pozajmice.
Informacije o stanju na računu, paketi, kartice, SMS o prilivu, poskupeli su u proseku oko 100 dinara. Iako se čini da to nije veliki novac, banke tako ostvaruju čak 50 odsto svog prihoda.

Bankari svaku uslugu naplaćuju. Vođenje tekućeg računa mesečno u proseku iznosi od 200 do 500 dinara. Članarina za kartice od 200 do 300 dinara, za obaveštavanje o prilivu treba da izdvojite od 50 do 100 dinara, dok su troškovi obrade kredita u rasponu od 0,5 do 2,7 procenata.

Čak se nasplaćuje i izdavanje čekova, pet dinara po komadu. Troškovi obrade kredita u rasponu od 0,5 do 2,7 procenata.

Ukoliko plaćate račune kod svoje ili druge banke, svaki će biti uvećan od 25 do 50 dinara. A ako vam je potrebna taksa, ona će vas koštati od 25 do 150 dinara.

- Banke su samo od ovih naknada prošle godine ostvarile 36 milijardi dinara - ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. - To je malo više od 300 miliona evra, iz čega proizilazi da banke zapravo iz onog osnovnog poslovanja nisu na srpskom tržištu ostvarile neki značajniji profit, uglavnom su ga ostvarile od tih sigurnih poslova naknada i taksi.

Banke sa svojim tarifama gađaju upravo taj deo i segment koji kod nas češće izaziva gnev zato što zbog sto-dvesta dinara dodatnog troška niko od nas neće odlučiti da promeni banku. To znaju i bankari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana